Dagens PS

Titanic återuppstår – miljardär öppnar plånboken

Titanic II
Titanic II är en dröm som ska gå i uppfyllelse. (Foto: Blue Star Line)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

Planerna på bygget av Titanic II har åter igen kommit upp till ytan. Det är den australiensiske mångmiljardären Clive Palmer som vägrar ge upp drömmen om en nästan identisk föregångare till originalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Titanic II kommer bli 270 meter lång och 53 meter hög.

Planerna kring bygget har grusats ett par gånger tidigare, men det ser ändå inte ut som att mannen bakom projektet, Clive Palmer, gett upp hoppet.

Nya planer på Titanic

På onsdagen presenterade Palmer åter sina tankar kring projektet på plats i det berömda Operahuset i Sydney, med utsikt över stadens hamn.

Entreprenören och miljardären drar in sina pengar genom bland annat värdefulla kol- och järnmalmsfyndigheter, upp emot en halv miljard australiensiska dollar om året.

Dollar som han gärna lägger på skapandet av ett nytt Titanic-fartyg, som ska byggas genom bolaget Blue Star Line där Palmer sitter som ordförande.

“Det är mycket roligare att hålla på med Titanic än att sitta hemma och räkna mina pengar”, uppgav han vid pressmötet.

ANNONS

Senaste nytt

Ser ljusare ut

ANNONS

Motvinden som pandemin skapade inom resebranschen, särskilt för stora kryssningsfartyg, och för andra stora dyrbara projekt har nu förbytts till en svag medvind, menar den excentriske affärsmannen. Med många bollar i luften samtidigt har han tidigare försökt ge sig in i politiken. Dock utan att lyckas.

“Vi är mycket glada över att kunna meddela att vi efter oförutsedda globala förseningar har återkopplat med våra partners för att förverkliga drömmen om Titanic ll”, sade han och lade till: “låt resan börja”.

Byggas i Europa

Bygget kan sätta igång redan i början av nästa år. Blickarna är inställda på Europa eftersom Palmer inte litar på kinesiska skeppsbyggare.

835 kabiner kommer rymma upp till 2 345 passagerare över nio däck, och runt hälften av kabinerna kommer vara första klass.

För att efterlikna början av 1900-talet så mycket som möjligt kommer passagerare uppmuntras att klä sig som man gjorde på den första oceanångaren. För den som väljer tredje klass finns även möjligheten att äta längs ett långbord i en gemensam matsal.

Palmer vill se en dröm gå i uppfyllelse, inte bara för honom själv, skriver CNN Travel.

“Miljoner har drömt om att segla på henne, se henne i hamn och uppleva hennes unikhet. Titanic kommer att bli skeppet där dessa drömmar går i uppfyllelse.”

ANNONS

Läs även:

Titanic och hennes systrar: Ett unikt stycke båthistoria – Dagens PS

Försvunna Titanic-ubåten kritiserades – redan 2018 – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS