Dagens PS

Sex månaders fängelse för lustgas

Förbud sälja lustgas och hot om fängelse
Bad, cider och lustgas. En kombination som regeringens utredare inte vill se mer av. Nu föreslås ett totalförbud för försäljning av lustgas för berusningssyften. (Foto: Adam Ihse/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Sex månaders fängelse för den som säljer lustgas i berusningssyfte, men fritt fram för provsmakning av folköl. Plötsligt händer det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Användningen av lustgas för berusning har blivit ett växande problem i Sverige under de senaste åren.

Det var en av orsakerna till den utredning som tillsattes 2022, som nu lagt fram sina förslag under rubriken ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” (SU 2024:23).

Utredaren, justitierådet Inga-Lill Askersjö, vill förbjuda försäljning av lustgas i berusningssyfte helt.

”Lustgas är till skillnad från alkohol och nikotin inte till för att användas som berusningsmedel. Lustgas har aldrig varit ämnat att använda på det här sättet som vi ser nu. Därför föreslår vi totalförbud på försäljning i berusningssyfte”, sade Inga-Lill Askersjö när utredningen presenterade sina förslag.

Halvår i fängelse

Att bryta mot förbudet ska enligt förslaget kunna ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

Det blir heller ingen åldersgräns utan ett rakt totalförbud, om utredningen får som den vill.

”Den försäljning som sker i dag med lustgas liknar narkotikaförsäljning. Försäljningen på nätet bedöms av polisen vara en inkomstkälla för kriminella nätverk. Vi ska få bort det här från våra gator, torg och pubar”, är Inga-Lill Askersjös budskap.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tobaksfri skoltid

Socialminister Jakob Forssmed säger att man nu ska analysera utredningens förslag.

”Användningen av lustgas har blivit en allt vanligare företeelse, både i Sverige och internationellt. Vi har sett flera allvarliga fall till följd av användningen. Det har funnits en tro på att det varit ofarligt, men verkligheten är en annan”, är ministerns initiala kommentar.

I utredningen lämnas också förslag kring tobak och alkohol. Ett av dem är att man vill se bestämmelser om en rök-, tobaks- och nikotinfri skoltid.

Bättre ordning på färjan

När det gäller alkohol vill utredaren att de regler kring serveringstillstånd som gäller i Sverige även ska gälla på svenska fartyg som trafikerar Sverige och utlandet.

Kravet på informationstexter när man marknadsför alkohol ska gälla all marknadsföring, oavsett medium, och inte bara som i dag tryckta skrifter.

Inga uppluckrade regler?

ANNONS

Jodå.

Utredningen föreslår att de som tillverkar folköl och starkare alkoholhaltiga drycker, samt de som har rätt att servera dryckerna, ska få anordna provsmakning av folköl.

Läs mer:

Lustgas som täckmantel för tung droghandel. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS