Allt fler tvivlar på att Youngman kommer att få grönt ljus av de kinesiska myndigheterna. I stället kan den svenska regeringen vara på väg att få en aktiv roll i rekonstruktionen av Saab.

ANNONS

Detta enligt en artikel i fredagens Di.

Rekonstruktören Guy Lofalk vill enligt tidningen lösa Saabs EIB-lån på 2,2 miljarder kronor, vilket möjliggörs av att den statliga lånegarantin via Riksgälden till EIB då utlöses.

Riksgälden kan i så fall omvandla sina panter till aktier, som därefter kan säljas till en kinesisk biltillverkare. Klart som korvspad – eller hur?!

Enligt uppgift finns tre tänkbara köpare av Saab tillsammans med bilhandelskedjan Pang Da; BAIC, Great Wall och Dongfeng.

DI:s motorjournalist Håkan Matson beskriver uppgifterna om att den svenska regeringen skissar på att ta över Saab för ”sensationell”, med tanke på att man tidigare behandlat frågan ”som en hare med pest”.

ANNONS
ANNONS

Än mer sensationellt blir det av att det är ingen mindre än statsminister Fredrik Reinfeldts gamla statssekreterare Ulrika Schenström, senior konsult på pr-byrån Hallvarsson & Halvarsson, som fungerar som Guy Lofalks kontakt in i regeringen och Riksgälden.

Om uppgifterna om Saab skulle visa sig stämma måste det betecknas som en kovändning från regeringens sida.

Som Håkan Matson noterar har regeringen inte ändrat uppfattning i grunden.

”Men den har också insett att avgörandet kommer att landa i knäet hur man än gör. Och då är det bättre att styra än att låta sig styras”, skriver han.

Vad hände då med ryktet i Dagens Nyheter om att Volvo PV:s ägare skulle vara intresserade av att köpa Saab. Uppgifterna dementerades på torsdagskvällen dementerades av Geely och Håkan Matson har svårt att se några samordningsvinster mellan Saab och Volvo PV.

”Men tv-såporna har vi lärt oss att ingenting kan uteslutas – Bobby Ewing återuppstod ju från de döda!” skriver Håkan Matson i tidningen.

ANNONS
ANNONS

Räkna med ökad ryktesspridning kring Saabs öde i väntan på Youngmans besked.

Har det förresten inte varit kusligt tyst om Victor Muller den senaste tiden?

Som sagt; ingenting kan uteslutas när det handlar om att rädda livet på en nationalklenod.