Dagens PS

Så kan du njuta av ledigheten

Semestermigrän kan förstöra ledigheten
Semestermigrän kan förstöra ledigheten. Här är tipsen hur du ska göra för att kunna njuta av sommaren fullt ut. (Foto: Jessica Gow/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Sommar, sol och – migrän? Semestermigrän är vanligt förekommande. Så här kan du se till att du får njuta av ledigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Äntligen ledig. Sommar, sol, semester och avkoppling väntar dig. Samtidigt kommer varningen att semestern kan vara en utlösande faktor för de som lider av migrän.

I stället för avkoppling kan det bli huvudvärksattacker.

”Det finns flera orsaker som kan utlösa migrän, vilket också är väldigt individuellt. Stress som släpper i samband med ledighet kan vara ett exempel”, säger Catharina Claesson, chef för farmaci hos Apotek hjärtat.

Tre av tio

Tre av tio svenskar säger sig ha upplevt migrän under de senaste 12 månaderna, enligt en Sifo-undersökning Apotek hjärtat låtit göra.

34 procent av kvinnorna är drabbade, att jämföra med 25 procent av männen.

Att varva ner inför ledigheten och att inte plötsligt byta ut vardagshjulet mot semestervanor är två tips på hur man minskar risken för migrän i samband med semestern.

Men det kan kännas lättare sagt än gjort när ledigheten närmar sig och man har en inbokad resa den första semesterveckan. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Träna avslappning

”För att underlätta en lugn och smidig utloggning kan ett tips vara att försöka addera olika avslappningsövningar som mindfulness till sin vardagsrutin. Det kan också vara bra att försöka bibehålla regelbundna tider för sömn och mat i början av semestern. Men utöver detta kan även regelbunden fysisk aktivitet minska risken för migränanfall”, tipsar Catharina Claesson.

Liten kunskap

53 procent av dem som upplevt migrän, säger i undersökningen att de har ”liten kunskap” om olika läkemedelsalternativ för att lindra besvären.

”Det finns flera receptfria värktabletter som verkar smärtstillande, till exempel naproxen, acetylsalicylsyra eller paracetamol. Brustabletter tenderar att ge en snabbare effekt. Sedan kan även tabletter med koffein lindra”, föreslår Catharia Claesson.

Få en bedömning

”Om man har fått diagnosen migrän hos vården finns det receptfria läkemedel mot migrän som även är effektiva för att lindra symtom utöver huvudvärken, som illamående och ljuskänslighet”, tillägger hon.

Om man upplever migränsymtom men inte blivit diagnostiserad, är tipset att uppsöka vården för att få en bedömning.

ANNONS

Läs mer:

Bästa semestern – enligt vetenskapen. Dagens PS

Så får du en harmonisk semester utan konflikter om skärmtid. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS