Tennis och mode har alltid gått hand i hand. Från viktorianskt skrädderi till Lacoste oklanderligt vita pikétröja och vidare till moderna statement-plagg från trendiga modevarumärken. 

ANNONS

I begynnelsen krävde reglerna en helvit klädsel både för män och kvinnor, regler som fortfarande gäller under Wimbledon. Svettfläckar syns inte på vita kläder och vita linneskjortor var luftiga och bekväma att bära under en match utomhus i varmt väder. I det viktorianska samhället fick inte kroppens former synas och svettas ansågs olämpligt.

Under Wimbledon 1905 skapade den första kvinnliga vinnaren, May Sutton, rubriker under finalen. Varför? Jo hon rullade upp ärmarna på sin klänning och visade underarmarna. Sedan dess är kontroversiella kläd-val på banan mer regel än undantag bland professionella spelare.

stilen
May Sutton skapade rubriker då hon rullade upp ärmarna på sin klänning under finalen i Wimbeldon. Foto: Wiki Commons

På 1920-talet tog den amerikanska mästarinnan Suzan Langden flapper-stilen till banan och på 1940-talet spelade Gertrud Morgan i spetsprydda underbyxor. I modern tid har Serena Williams spelat US-open i tyll och Rafael Nadal väljer ärmlöst.

Serena
Serena Williams bar en svart kjol i tyll under finalen i US Open 2018. Foto: TT

Tennisen har blivit mer och mer populär och allt fler modevarumärken erbjuder hela kollektioner av plagg som passar för racketsporter. Funktionsplagg med hög modegrad säljer helt enkelt som smör. Och de passar lika bra på banan som utanför.

Marysia
Tennisklänningen rån Marysia passar lika bra på stranden som på tennisbanan. Foto: Marysia
Tory Burch
Kjol och jacka från amerikanska Tory Burch Sport Foto: Tory Burch

Andy Murray, Storbritanniens största tennispelare genom tiderna, lanserade i somras en mindre kollektion i samarbete med brittiska The Wool Company och sitt eget varumärke AMC. Plaggen är i merinoull och de första i sitt slag.

Andy Murray
Andy Murrays kollektion i samarbete med The Wool Company är i 100 procent merinoull. Foto: AMC

Hållbarhet kan konfektions- och modebranschen inte längre bortse ifrån. Stadsmissionens modemärke Remake Sthlm tillverkar nya plagg i material från gåvor som lämnats in. I höst har Remake tagit fram en kollektion i samband med Stockholm Open. Varje plagg är unikt och detaljer från originalplaggen tas till vara.

Lacoste
Det är svårt att hitta någon som gör tenniskläder med mer stil än Lacoste. Foto: Lacoste

Men det är svårt att hitta att något märke som gör tenniskläder med mer still och hög modegrad än klassiska Lacoste, grundat av den flerfaldiga Grand-Slam vinnaren Reneé Lacoste. Hos Lacoste kan den mest konservativa tennisspelaren alltid känna sig säker på att hålla stilen.

ANNONS
ANNONS

Samlar du på klockor ska du läsa här [Dagens PS]