Gaffel till vänster, kniv till höger – klart! Eller? I den internationella fine dining-världen finns ett hemligt språk du kanske redan använder – utan att ens veta om det. Här är guiden till bestickspråket som får din servitör att förstå exakt vad du vill.
Så snackar du med servitören – utan att säga ett ord


Mest läst i kategorin
Bestickets hemliga språk
Du sitter på en stjärnkrog, mitt i en njutbar måltid. Servitören glider upp bakom dig med diskhandskarna på. Men nej! Du är inte klar! Du vill bara pausa lite mellan pilgrimsmusslan och ankbröstet. Vad gör du?
Svar: Du pratar med besticken till din servitör.
Det så kallade bestickspråket är en tyst men tydlig kod som signalerar till serveringspersonalen vad du vill – utan att behöva vifta, viska eller visa irritation. Genom att placera kniv och gaffel som visarna på en klocka kan du skicka olika budskap. Här är några nyckelfraser i denna kulinariska konversation:

Så funkar det – bestickets fem positioner till din servitör
• Jag pausar lite
Placera besticken som visarna vid 20 över 8 (handtagen pekar mot 8 och 4). Ett subtilt sätt att säga “jag andas – men jag är inte klar”.
• Jag vill ha mer!
Korsa besticken med handtagen mot 7 och 5. Det signalerar: “jag är inte klar och vill ha en andra portion – gärna med samma bestick.”
• Det var inte gott
Vill du ge köket en liten pik? Lägg besticken i en korsad triangel mot 20 i 8. En diskret markering att rätten inte föll dig i smaken.
• Det var fantastiskt
Placera besticken parallellt nedåt åt vänster – ungefär 5 över 6:30 – för att ge kocken en tyst men hjärtlig applåd.
• Jag är färdig
När du är klar och redo för nästa rätt eller notan: lägg besticken parallellt som visarna vid 20 över 4.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.