I en bransch där en krog ofta lever snabbt och dör unga finns undantag. Grodan på Grev Turegatan har överlevt i 80 år genom familjeägande, ekonomisk disciplin och en konsekvent ovilja att jaga nästa trend.
Så överlever en krog i 80 år – utan koncern och kortsiktiga trender


Mest läst i kategorin
En adress som inte skulle fungera i dag
Restaurangbranschen är byggd för omsättning. Nya koncept öppnar varje säsong, ofta med liknande menyer, liknande inredning och samma ambition att vara fulla det första året. Sedan tunnas det ut. Mot den bakgrunden framstår Grodan på Östermalm som ett undantag.
I lokalerna har det drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Under namnet Grodan sedan 1985, då familjen Broström tog över verksamheten och döpte den till La Grenouille. Ett namn som snabbt föll bort.
”Vi döpte krogen till La Grenouille eftersom det var coolt med franska krogar på 1980-talet. Men ingen av gästerna orkade uttala namnet. Alla sa Grodan”, säger Mats Broström till Di.
När Grodan öppnade var Grev Turegatan mer bakgata än restaurangstråk.
”Det fanns någon nattklubb i området och det var inte alls samma tryck som i dag. Men det gick ändå fort bra för oss”, säger Mats Broström.
Restrender 2026: Därför reser vi smartare, kortare och mer selektivt
Efter pandemin har resandet återhämtat sig snabbt i volym, men långsamt i själ. Bakom restrender 2026 döljer sig inte bara förändrade preferenser

Senaste nytt
Yuppietid, houseklubb och ändå samma krog
Under åren har Grodan passerat flera epoker utan att byta identitet. På 1980-talet var den en tydlig yuppierestaurang. Mellan 2000 och 2006 drevs en houseklubb i källaren, med dj:s som Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello och Eric Prydz, långt innan Swedish House Mafia var ett begrepp.
Ovanför källaren fortsatte dock restaurangen som vanligt.
”Vi har alltid hållit fast vid det klassiska. Det är därför folk kommer tillbaka”, säger Mats Broström till Besöksliv.

Menyn som vägrar bli modern
Den franskinspirerade brasseriemenyn har varit konstant sedan starten. När rätter har försvunnit har stammisar ibland protesterat. Ingredienser kan justeras, men utbudet ska kännas igen.
Det är ett medvetet val.
”Det tar lång tid att bygga stabilitet. Betydligt längre än folk tror”, säger Mats Broström.
Läs även: Från hummer till kungskrabba: så byter världens rikaste smak
Ingen koncern, inget exit-snack
Familjen Broström äger fortfarande hela bolaget. Ingen koncern, inga expansionskrav och inga planer som bygger på snabba avkastningar.
”I dag tillhör nästan alla krogar i den här storleken en koncern. Ägarna syns inte på golvet. Här är vi på plats varje dag. Det skapar ett annat ansvar”, säger Mats Broström. Något jag, Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling, kan intyga.
“Jag och Claes de Faire brukade spela in vår podcast här och äta tidig frukost samtidigt.”

Ekonomin ska fungera även när det är tomt
Grodan har i decennier haft samma grundprincip. Ekonomin ska fungera även när det inte är fullt. Inte bara när det är kö utanför.
Samma synsätt gäller personalen.
”Man vet vem som är sjuk, vem som fått barn. Personalen blir en del av familjen”, säger Mats Broström.
Läs även: Missa inte Dating Sunday
Tredje generationens stammisar
I dag drivs verksamheten av tredje generationen. Jens Broström är arbetande styrelseordförande och Viggo Broström vd.
”Nu är vi inne på tredje generationens stammisar”, säger Jens Broström.
La Grenouille AB omsatte 78 miljoner kronor förra året och gjorde en vinst på 9 miljoner kronor efter skatt. Runt 800 gäster passerar restaurangen varje dag, från affärsluncher till privata sällskap i chambre separée, bakfickor och Bankettsalen.

Affärskrog utan hysteri
Grodan är fortfarande en affärskrog, men utan att jaga rollen.
”När näringslivshöjdare är här på lunch händer det ibland att notan blir stående. Alla tror att någon annan betalar. Det löser sig alltid till slut”, säger Mats Broström.

Att vara kvar är poängen
Avgörande för överlevnaden är inte tempo eller trendkänslighet, utan frånvaron av panik.
”Många får en stark start när de öppnar nytt. Alla vill komma. Det svåra är vad som händer efteråt”, säger Viggo Broström.
Att överleva i 80 år handlar inte om att vara hetast. Det handlar om att vara kvar. Om att förstå att en krog inte är ett projekt, utan ett hantverk. Och att vissa saker, trots allt, mår bäst av att inte förändras.
Läs även: Titanic skulle floppa – istället skrevs filmhistoria

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

8Wines är en onlinebaserad vinhandlare med ett handplockat sortiment av viner från välkända vinregioner världen över. Här finns både etablerade producenter och mer svårfunna etiketter, samlade på ett ställe. För dig som är nyfiken på vin och vill upptäcka i lugn och ro, välkommen att utforska utbudet hos 8Wines.











