Julbordet är tillbaka: 45 procent slipper betala själva

julbord
Julbordet som står stadigt trots glupska gäster och juridiska gråzoner. (Foto: Jungfrusund)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 19 dec. 2025Publicerad: 19 dec. 2025

Fler svenskar blir bjudna på julbord av sin arbetsgivare i år. Samtidigt är besvikelsen påtaglig när sillen uteblir. Julbordet har blivit både personalpolitik och nationalekonomi – med Viggos julbordsskola som överlevnadsguide.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Restaurang

Viggos julbordsskola – allt du behöver veta innan du tappar bort dig i sillen

15 dec. 2025
ANNONS

Jobbet, sillen och statistiken

45 procent av svenskarna blir bjudna på julbord av sin arbetsgivare i år rapporterar Visita. I privat sektor gäller det hälften av de anställda, i offentlig sektor knappt fyra av tio. Över en tredjedel blir besvikna om julbordet uteblir. Det är inte gnäll. Det är kulturarv.

Julskinkan viktigast för svenskarna
Julskinkan – i centrum på julbordet. Skinkan är det viktigaste i julmaten och nu ökar den i popularitet igen efter att ha haft en vikande trend. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Restaurangernas decembermirakel

Under 2025 serveras omkring 5,8 miljoner julbord på svenska restauranger. Omsättningen landar på drygt 4 miljarder kronor. För många krogar avgör julbordet om bokslutet blir svart eller rött. Janssons frestelse som nationalekonomisk motor.

Julborden räddar året – trots att snapsarna försvinner

Restaurangerna räddas av julbord i december. Men alkoholkonsumtionen minskar – och traditionen förändras i tysthet.

Viggos julbordsskola i korthet

Julbordet är en institution, inte ett experiment. Samma sill, samma skinka, samma ordning. Ät två vändor, inte fler. Drick mindre än förr, men med värdighet. Och ja – lutfisk är obligatorisk. Annars är du bara gäst i ditt eget land, tycker Perfect Weekends redaktör i ett tv-inslag.

julbord
Julbordets mest missförstådda regel: Ta bara det du orkar äta. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
ANNONS

Dyrare tallrikar och politisk gröt

Julbordet har blivit runt 6 procent dyrare på ett år. Samtidigt riskerar restaurangerna att hamna utanför den sänkta matmomsen. Sex av tio svenskar tycker att köttbullar borde beskattas lika, oavsett om de äts vid ett buffébord eller hemma i köket.

Läs även: Stockholms krogboom: 300 restauranger på 25 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
Din favoritrestaurang, direkt till dörren med Wolt

Wolt gör det otroligt enkelt att upptäcka mat och varor och få dem levererade direkt till dig – snabbt, pålitligt och prisvärt.

Fri leveransavgift i 14 dagar som ny kund!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS