Fler svenskar blir bjudna på julbord av sin arbetsgivare i år. Samtidigt är besvikelsen påtaglig när sillen uteblir. Julbordet har blivit både personalpolitik och nationalekonomi – med Viggos julbordsskola som överlevnadsguide.
Julbordet är tillbaka: 45 procent slipper betala själva


Jobbet, sillen och statistiken
45 procent av svenskarna blir bjudna på julbord av sin arbetsgivare i år rapporterar Visita. I privat sektor gäller det hälften av de anställda, i offentlig sektor knappt fyra av tio. Över en tredjedel blir besvikna om julbordet uteblir. Det är inte gnäll. Det är kulturarv.

Restaurangernas decembermirakel
Under 2025 serveras omkring 5,8 miljoner julbord på svenska restauranger. Omsättningen landar på drygt 4 miljarder kronor. För många krogar avgör julbordet om bokslutet blir svart eller rött. Janssons frestelse som nationalekonomisk motor.
Julborden räddar året – trots att snapsarna försvinner
Restaurangerna räddas av julbord i december. Men alkoholkonsumtionen minskar – och traditionen förändras i tysthet.
Viggos julbordsskola i korthet
Julbordet är en institution, inte ett experiment. Samma sill, samma skinka, samma ordning. Ät två vändor, inte fler. Drick mindre än förr, men med värdighet. Och ja – lutfisk är obligatorisk. Annars är du bara gäst i ditt eget land, tycker Perfect Weekends redaktör i ett tv-inslag.

Dyrare tallrikar och politisk gröt
Julbordet har blivit runt 6 procent dyrare på ett år. Samtidigt riskerar restaurangerna att hamna utanför den sänkta matmomsen. Sex av tio svenskar tycker att köttbullar borde beskattas lika, oavsett om de äts vid ett buffébord eller hemma i köket.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Wolt gör det otroligt enkelt att upptäcka mat och varor och få dem levererade direkt till dig – snabbt, pålitligt och prisvärt.








