Indisk hetta i Greenwich Village, karibisk elegans i East Village och japansk minimalism i Midtown. New York gör dig aldrig besviken.
Här är New Yorks 10 bästa restauranger


Mest läst i kategorin
New York Times har utsett stadens 100 bästa restauranger – och vi har plockat russinen ur den mycket välsmakande kakan. Här är topp 10 du inte får missa om du vill uppleva världens kanske mest dynamiska matscen.
Läs även: Lyxboendet exploderar – hit flyttar miljardärerna i New York

1. Semma – sydindisk revolution i Greenwich Village
Adress: 60 Greenwich Ave, NY 10011
Korat till New Yorks bästa restaurang 2025 – en milstolpe för sydindisk mat. Chef Vijay Kumar serverar rätter från Tamil Nadu som smakar barndom, hetta och högsta klass.
2. Atomix – koreansk konst på tallrik
Adress: 104 E 30th St, NY 10016
Två Michelinstjärnor och 10 rätter vid ett chefsbord som känns mer som performance än middag. Ett måste för alla som gillar kirurgiskt komponerad smak.
3. Ha’s Snack Bar – vietnamesisk-fransk charm
Adress: 297 Broome St, NY 10002
Ett av stadens mest hajpade hål i väggen just nu. Tamarind-escargot, ostron och naturliga viner i en lokal mindre än din första studentlägenhet.
Läs även: Flykten från New York: Därför lämnar de rikaste staden

4. Le Bernardin – havets Rolls-Royce
Adress: 155 W 51st St, New York, NY 10019
Eric Ripert fortsätter leverera fransk skaldjursperfektion på högsta nivå. En ikon i staden – men nu med en mer avslappnad barupplevelse för spontana gäster.
5. Kabawa – karibiskt med finkrogskänsla
Adress: 8 Extra Pl, New York, NY 10003
Momofuku-alumnen Paul Carmichael serverar romdoftande karibisk prix-fixe med rytm och kärlek. En nykomling med stor personlighet och ännu större smaker.
6. King – medelhavets hjärta i South Village
Adress: 18 King St, New York, NY 10014
En charmig liten restaurang där pastan är lika smörig som stämningen är solig. Perfekt för lunch, dejt eller bara ett glas vin och panisse.
7. Penny – ostron, vin och vila i East Village
Adress: 90 E 10th St, New York, NY 10003
Fransk seafood och barhäng från teamet bakom Claud. Avslappnat, sofistikerat och fullt av människor som vet exakt vad de gör – och vad de dricker.

8. Sushi Sho – sex platser, oändlig smak
Adress: 3 E 41st St, New York, NY 10017
En omakaseupplevelse så intim att den känns hemlig. Chef Nakazawa ger dig sushi som du aldrig kommer kunna jämföra med något annat.

9. Szechuan Mountain House – hetta utan kompromisser
Adress: 23 St Marks Pl, New York, NY 10003
Eldig sichuanklassiker där tungans nervtrådar får jobba övertid. Pepparkorn, chili och djärva smaker i varje rätt.
10. Tatiana by Kwame Onwuachi – soulfood med sväng
Adress: 10 Lincoln Center Plaza, New York, NY 10023
Karibisk-amerikansk soulmat i ny tappning signerad en av USA:s mest omtalade kockar. Beläget i Lincoln Center och lika delar konst och comfort food.

New York – staden som aldrig slutar äta
Enligt Google Maps finns det just nu över 17 600 restauranger i New York City. Andra uppskattningar talar om uppåt 23 000 matställen om man räknar in food trucks, pizzahål, bagelshoppar och ställen som mest serverar kombucha och WiFi.
Bara på Manhattan hittar du över 6 400 restauranger – det är mer än hela Sverige har per capita (och då räknar vi inte ens in din mosters surdegsbageri i Falsterbo).
Så nästa gång någon säger att “det inte finns något bra ställe att äta på” i New York kan du lugnt svara:
“Det finns faktiskt fler restauranger än dagar på året – i över 60 år framåt.”
New York är inte bara en stad. Det är ett gigantiskt öppet kylskåp där du får låna nyckeln.
Läs även: Så får du en perfekt helg i Marseille – här är de hemliga tipsen

Notan kommer med en extra krydda – välkommen till New York
Du har precis avslutat en magisk middag i East Village. Magen är full, hjärtat likaså. Då landar notan – och med den: räknestugan.
Först: rätten du åt kostade 26 dollar.
Lägg till skatt (8,875 procent): +2,30 dollar.
Lägg till dricks (20 procent): +5,25 dollar.
Totalen? 33,55 dollar. För en rätt.
Och om du trodde att det där lilla “kitchen fee” på 3 procent bara var en välsignelse till kockarna – tänk om. Det är New Yorks sätt att säga: “We’re glad you’re here, but this ain’t Copenhagen.”
PS: Dubbelkolla alltid att dricksen inte redan är inräknad. Det kan stå med pytteliten kursiv text. Eller vara gömt bakom ett hjärta.
PPS: Ja, du ska ändå ge dricks. Det är inte valfritt. Det är karma.
Läs även: Nya Slussen riskerar att drunkna i tomma krogstolar

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.