Därför behöver Stockholm fler trestjärniga krogar

Guide Michelin krogar i Stockholm
Guide Michelin är fortfarande den rödaste tråden till global matmakt. (Foto: Scanpix)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 17 juni 2025Publicerad: 17 juni 2025

Stockholm halkar efter, i Norden leder Köpenhamn. Det är dags att tala klarspråk: Sverige behöver fler trestjärniga krogar. På riktigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag och Guide Michelin – en komplicerad relation

Jag har ett kluvet förhållande till Guide Michelin. Det har jag till alla auktoriteter. Varför ska deras lagbok gälla när min är så mycket bättre?

För några år sedan fick jag intervjua en av deras hemliga testare. Tråkigare gubbe – eller gumma – har jag sällan stött på. Testarna är ofta gamla kockar som sadlat om till att granska sina kollegor. De kan förstås mat, och hur den ska tillagas, men vad vet de om hur man umgås i en matsal när de stått i ett laboratorium – jag menar förstås ett modernt restaurangkök – hela livet?

Jag tycker att man som gäst har en uppgift: att sprida god stämning när man är på lokal. Detta belönas inte av Guide Michelins utsända, eftersom de inte har en aning om vad jag pratar om.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Från däckguide till maktfaktor i Stockholm

Men samtidigt måste man vara ödmjuk. Guide Michelin har punggrepp om de bästa restaurangerna i världen. Och ja, greppet blir bara hårdare för varje år som går.

Det började redan år 1900 som en gratis resguide för bilister, men har sedan dess utvecklats till den mest inflytelserika auktoriteten inom gastronomi. Konsekvens lönar sig. Den röda boken med sina tre rekommendationer för att bilars gummidäck ska bli tunnare är enkla:

1 stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori
2 stjärnor: Enastående matlagning, värt en omväg
3 stjärnor: Exceptionell matlagning, värt en egen resa

Just det sistnämnda har blivit ett mantra för många av världens rikaste. De reser runt i sina privatjet och samlar på trestjärniga upplevelser som om det vore totempålar. Prislappen spelar ingen roll när man har ett eget flygplan – ofta döpt till “kråkan”.

ANNONS

Tristin Farmer hyllar Frantzén – med tasting menu i Tivoli

Under en månad i sommar, från 12 juni till 12 juli, förvandlas Det japanske Tårn i Tivoli till en scen för Tristin Farmers kulinariska version av Salvador Dalí – där inget är som det ser ut, men allt smakar bättre än du trodde var möjligt.

En stjärna i Stockholm drar gäster

För några veckor sedan intervjuade jag Albin Wessman, som driver den enstjärniga restaurangen Adam/Albin på Rådmansgatan i Stockholm. Han berättade att när Frantzén fick sin tredje stjärna ökade antalet internationella gäster även på deras krog.

Den trestjärniga restaurangen drar till sig weekendgäster från hela världen – och när de väl är i Stockholm testar de även “vanliga” restauranger med en eller två stjärnor.

Trestjärniga krogar som Formel 1

De trestjärniga är motorn som driver kunder och hela krogbranschen framåt. Formel 1 har samma funktion i bilindustrin – där skapas tekniker som med tiden dyker upp i vanliga bilar. Och samtidigt stärker Formel 1 världens intresse för just bilar.

Det är alltså med viss sorg jag konstaterar att Stockholm bara har en toppkrog, medan Köpenhamn har tre. Stockholms gamla pay-off “The Capital of Scandinavia” ekar rätt tomt bredvid “Wonderful Copenhagen”.

Adam/Albin – hjärta, hjärna och husklassiker i en Michelinvärld

Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling har intervjuat krögaren Albin Wessman, en av hjärnorna bakom några av Stockholms mest omtalade krog Adam/Albin.

En helig måltid med präster i förkläden

ANNONS

Hur är det då att äta på dessa fantastiska restauranger?

Jag har under mina år som krogtestare haft förmånen att besöka både två- och trestjärniga restauranger runt om i världen.

Mitt svar? Det blir ofta lite löjligt när servitörer och kockar håller långa föreläsningar om vad som finns på tallriken. Det är lite som att befinna sig i kyrkan och bli uppläxad av prästen.

Men – det ögonblick när det lustfyllda tar över och njutningen blir total, det är magiskt. Att bevittna och uppleva stort hantverk och enorm yrkeskunskap är ett privilegium. Det är inspirerande för alla inblandade.

Vi behöver fler stjärnkrogar i Stockholm

Följaktligen behöver vårt land fler trestjärniga restauranger.

De är våra fyrar. De lockar hit världens rikaste. Och ja, det är bättre för oss att de äter sig mätta här än i Köpenhamn.

Stockholms 10 bästa takbarer: Här ska du hänga i sommar

Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling listar Stockholms 10 bästa takbarer just nu.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS