Dagens PS

Resandet minskar – men inte här

resandet
Efter pandemiårens flaskhals har det varit en stor efterfrågan på resor. Nu vänder resandet igen, men det finns undantag. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 okt. 2023Publicerad: 02 okt. 2023

Den uppdämda efterfrågan på resor har varit stark efter pandemiåren. Nu ser analytiker nya trender på området, där ett land bryter mönstret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter pandemiårens flaskhals har det varit en stor efterfrågan på resor.

Nu ser det ut som om den har nått sin topp, samtidigt som inflation och stigande resekostnader får oss att begränsa resplanerna.

En ny rapport från Morning Consult hävdar att det framförallt i Europa finns en minskad vilja att resa.

Intentionerna att resa har minskat med 11 procentenheter i Tyskland och med sex i Tyskland sedan 2022, enligt Morning Consults färska rapport ”The State of Travel & Hospitality”.

Tagit igen vad vi ska

Företaget hävdar att det handlar om att den uppdämda efterfrågan är på väg att ta slut. Vi har helt enkelt gjort vad vi ska av ”Revenge travel” efter pandemiåren.

”Våra data tyder på att det är så”, säger Lindsey Roeschke, rese- och turismanalytiker hos Morning Consult, till CNBC.

“Det är inte att så att vi kan säga att resande kommer att minska markant igen, men majoriteten av dem som ”tog igen” reslusten efter pandemin har gjort det nu”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ekonomin styr resandet

Det här gäller framförallt Europa, menar Roeschke.

“Mycket av det är relaterat till ekonomin –  inflationen har ätit upp sparkontona och många gör andra prioriteringar nu”.

Sverige då?

Jo tack, vi har börjat resa igen.

Under 2022 gjorde svenskarna 9,6 miljoner resor till utlandet, enligt Reform Travel. En ökning med 1,4 miljoner mot året innan.

Danmark hetast

Danmark, Spanien och Tyskland är favoritländerna, och enligt Resurs som i februari presenterade Resebarometern är vi i dag världens näst mest resande folk, bara slagna av Luxemburg.

Vi är inte tillbaka på nivåerna innan pandemin. Sista året innan pandemin drabbade oss gjorde svenskarna 12 miljoner utlandsresor.

Det ser dock ut som om vi, på tvärs mot den globala trenden, tänker fortsätta öka resandet.

I resebolaget Tickets stora Sifo-undersökning säger 46 procent av de svarande svenskarna att de tänker resa utomlands 2023, medan 36 procent säger att de tänker göra det 1-2 gånger.

”Ser ingen minskning”

”Trots stundande lågkonjunktur ser vi inte en minskning i hur många som uppger att de planerar resa under året. Efter tre år utan utlandsresor för många svenskar så ska det mycket till för att man inte ska boka in en semesterresa 2023. Det vi kan se är dock att omvärldshändelser har påverkat hur man bokar resor och vart man vill resa”, säger Vincent Goodbrand, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

ANNONS

Reser trots läget

De omvärldsfaktorerna är framförallt höjda matpriser, inflationen, el- och bränslepriser och boräntor.

Ändå säger 33 procent av de svarande att det ekonomiska läget inte alls kommer att påverka deras semesterplaner.

Däremot blir långresorna färre, Spanien- och London-resorna fler och Grekland och Tyskland årets rookies på semesterfronten, enligt Ticket.

Relaterad läsning:

Forskning: Så ofta behöver du semester – Dagens PS

Kommer charterresorna dö ut? – Dagens PS

Länderna med längre sommarsemester än Sverige – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS