Även vanligt folk får punga ut med avgifter.

ANNONS

Skatten höjs från och med nästa år för besökare av populära turistmål som Ibiza, Mallorca och Menorca.

Som mest får turister betala 4 euro, runt 38 kronor, per dag och person, rapporterar resemagasinet Vagabond med hänvisning till Reuters.

Myndigheten har vidtagit åtgärden för att få bukt med massturismen som regionen kännetecknas av och som i somras orsakade häftiga protester bland lokalbefolkningen. På plakat uppmanades turister att åka hem.

Efter Katalonien är de Baleariska öarna, där solparadisen ligger, de mest besökta i hela Spanien.

Enligt artikeln träder alltså den nya skatten i kraft 2018 och omfattar alla över 16 år. I snitt landar avgiften på 3 euro per person och dag under högsäsong (mellan maj och oktober), men turister som bor på lyxhotell får betala 4 euro per natt, vilket enligt Vagabond innebär att de som stannar två veckor under högsäsong får betala drygt 530 kronor per person.

ANNONS
ANNONS

Den nya skatten gäller nu även kryssningsturister som anlöper öarna med fartyg. De ska enligt Daily Mail betala 2 euro per person, skriver Vagabond, som berättar att campare och boende på hotell utanför städerna också åker på avgifter på 1 respektive 2 euro per natt och person.

Myndigheterna räknar med att dra in motsvarande 1,1 miljard kronor på straffavgifterna för turister. Dessa pengar ska användas för att skydda miljön och hjälpa öarna att hantera de negativa följder som den ökande turismen innebär, framgår det.