London är svenskarnas favoritdestination – både för weekendresor och affärsmöten. Nu kan huvudstaden få en nygammal flygplats i Kent, bara en och en halv timme från city. Perfect Weekend har synat återöppningen av Manston Airport – ett projekt som väcker både hopp och protester.
London kan få ny flygplats – bara 90 minuter från city


Mest läst i kategorin
Från RAF till Ryanair?
Efter att ha varit stängd i över ett decennium ska Manston Airport i Kent nu väckas ur sin dvala. Flygplatsen, som ligger en och en halv timme öster om London och nära Margate vid kusten, har en brokig historia. Under första världskriget var det en viktig militärbas för RAF. Senare fungerade den som civil flygplats, men lades ned 2014. Sedan dess har området använts som bilparkering, filminspelningsplats och nostalgisammelsurium för flygnördar.
Nu är det dags för ännu en nystart. Bolaget RiverOak Strategic Partners (RSP) planerar en omfattande renovering för 6,5 miljarder kronor, med målet att öppna för fraktflyg 2028 – och därefter potentiellt för passagerare, rapporterar Time Out.
Ryanair i sikte till denna flygplats
Även om projektet inledningsvis riktar in sig på godstrafik, förhandlar RSP redan med lågprisjättar som Ryanair och EasyJet om att stationera flygplan på Manston. Tanken är att flygplatsen ska kunna erbjuda direktflyg till destinationer som Spanien, Malta och Nederländerna – förutsatt att kalkylen går ihop.
“Vi är övertygade om att vi kan övertyga en eller flera lågkostnadsoperatörer om att basera sig här”, säger en talesperson från RSP till Kent Online.
Men än så länge handlar det om spekulation. För att projektet ska bära sig krävs ett visst antal passagerarplan och flygningar. Om det inte blir så, riskerar hela visionen att falla innan första landningen ens har skett.
Läs även: Analys: Snart finns det bara fyra flygbolag kvar i Europa

Motståndet: “Falska förhoppningar”
Alla i Kent jublar inte åt nyheten. Gruppen Don’t Save Manston Airport har kampanjat mot återöppningen sedan dag ett. De menar att flygplatsen är överflödig och att planerna endast skapar “falska förhoppningar” om jobb och utveckling.
Enligt kritikerna borde regionen satsa på hållbara investeringar snarare än att damma av ett flygfält från 1900-talet. Det är ett klassiskt exempel på lokalbefolkningens oro inför storskaliga infrastrukturprojekt: buller, utsläpp och tomma löften.
Startklar flygplats 2028 – kanske
Även om Manston redan har landningsbana, taxibanor och flygplatsbyggnader krävs ett rejält planeringsarbete innan något faktiskt händer. I januari meddelade RSP att inga byggarbeten kommer påbörjas förrän 2027. Målet är att vara redo för invigning och personalrekrytering i slutet av 2028.
Tills vidare sker allt arbete bakom kulisserna. Eller som bolaget själva uttrycker det: “Det är bara att det inte syns när man kör förbi på Hengist Way.”
Läs även: Stor oro när Air France-KLM stöper om SAS Eurobonus

London: Svenskarnas eviga favorit
Varför älskar svenskar London?
Shopping, kultur, pubar, fotboll, musikaler och afternoon tea. London har något för alla – året om.
Hur populär är London?
Enligt resebranschdata från Eurostat, Visit Britain och resebolag som Ticket och Ving är London Sveriges mest bokade weekenddestination utanför Norden. Det gäller både privatresor och affärsresor.
Vilka reser dit?
Par, kompisgäng, barnfamiljer, pensionärer – och konsulter på väg till kund. London funkar för både nöje och nytta.
När reser vi?
Höstlov, sportlov och Black Friday. Men också maj, juni och hela september.
Vad lockar mest?
West End-musikaler, Oxford Street, fotboll på Emirates, museum i South Kensington – och en pint på en pub i Soho.

Analys: Arlanda har blivit en statsfinansierad taxfree-butik med flygskam i bakfickan
Flyget står och stampar, men Swedavia bygger vidare på ett skuldberg, låser sig vid Arlanda och lurar stressade semesterresenärer med överprisad solkräm.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.