Kina öppnade upp sina gränser mot världen under söndagen. Nu är det fritt fram för kineser att resa och de mest populära destinationerna är några asiatiska destinationer följt av USA och Australien.

ANNONS

Trots att många länder har infört covid-regler gentemot kineser, däribland Sverige, så har många kineser nu siktet inställt på att resa ut i världen igen efter tre år av lockdowns.

MISSA INTE: Krisläge: Nu slukar räntorna 99 miljarder  – bara i bolån: ”Fördubbling” [Dagens PS]

Bokningarna exploderade

Enligt färsk data så ökade bokningarna av internationella flygresor i slutet av december med 254 procent sedan det stod klart att gränserna öppnade den 8 januari, berättar CNN.

Så var vill kineserna då resa? Enligt statistiken så vill de främst åka till Singapore, Sydkorea, Hongkong, Japan och Thailand. Även USA och Australien hamnar i topp på listan.

Det ser dock ut som att kommande månaderna främst blir affärsresor, återföreningar av familjer och studentresor menar Wolfgang Georg Arlt, vd på China Outbound Tourism Research Institute (COTRI).

”Regeringen tillbringade tre år för att få människor i Kina att känna sig rädda för omvärlden, så vissa kommer fortfarande att vara oroliga för om det är säkert att resa”, säger han.

Thailand toppade listan bland kineser

2019, innan pandemin slog till, så var det Thailand som kammade hem förstaplatsen hos kinesiska resenärer, där elva miljoner turister från Kina besökte Thailand.

Samma år stod kineserna för hela 154 miljoner utlandsresor, som genererade 255 miljarder dollar.

I slutet av 2023 kan siffrorna komma upp i tre fjärdedelar av 2019 års siffror beräknar COTRI.

ANNONS
ANNONS

Eftersom de kinesiska resenärerna stod för 14 procent av de 1,8 biljoner dollarna i globala turistintäkter 2019, så är det givet att många destinationer spänt väntar på att landets resenärer ska återvända.

Läs även: EU: Covidtest inom hela unionen för kineser [Dagens PS]

Läs även: Covid-19 kan skada Kinas ekonomi i flera år [Dagens PS]