På tisdagen tonade Kinas statliga media ned allvaret i landets covid-våg inför att kinesiska forskare skulle ge WHO en genomgång av virusets utveckling.

ANNONS

Efter protester mot Kinas noll-covid-strategi, protester som visat på det starkaste offentliga trotset hittills under Xi Jinpings presidentskap, avslutade landet abrupt sin strategi med kontroller och nedstängningar, det rapporterar Reuters.

Minst en miljon kommer dö

Nu sprider sig covid-19 okontrollerat i Kina och begravningsbyråer rapporterar en ökad efterfrågan på deras tjänster.

Internationella hälsoexperter förutspår att minst en miljon människor kommer dö av covid-19 i Kina i år.

Den officiella statistiken

På måndagen rapporterade Kina tre ny dödsfall i covid, landets officiella dödssiffra sedan pandemin började ligger nu på 5 253.

Enligt en artikel i det kinesiska kommunistpartiets officiella tidning People’s Daily sade flera kinesiska experter på tisdagen att för de flesta var den sjukdom covid-19-viruset orsakar relativt mild.

EU har erbjudit gratis vaccin

Världshälsoorganisationen, WHO, har uppmanat Kina att regelbundet dela realtidsinformation om covid-19 i landet samt dela uppgifter om sjukhusinläggningar, vaccinationer och dödsfall.

ANNONS
ANNONS

EU har erbjudit Kina gratis vaccin mot covid-19 och på onsdag ska, enligt det svenska EU-ordförandeskapet, statliga hälsotjänstemän inom EU diskutera ett samordnat svar på Kinas utbrott.

Avvisar kritiken om covid-data

Kina avvisar kritiken av landets covid-data och menar att mutationer kan vara mer smittsamma, men mindre farliga.

”Enligt den politiska logiken hos vissa människor i Europa och USA är huruvida Kina öppnar eller inte, båda öppnar lika fel”, sade det statliga CCTV i en kommentar sent på måndagen, skriver Reuters.

Tynger asiatiska aktier

När arbetare och konsumenter i Kina blir sjuka ökar oron för landets tillväxt och det tynger i sin tur asiatiska aktier.

På tisdagen visade data att fabriksaktiviteten i Kina krympte i en snabbare takt i december då covid-vågen störde produktionen.

Kan dra ned global tillväxt

Chefen för Internationella valutafonden, Kristalina Georgieva, menar att en stor ökning av infektioner i Kina de kommande månaderna troligtvis kommer skada landets ekonomi i flera år och dra ned den globala tillväxten,

Analytiker på Capital Economics varnar för att Kina nu går in i de farligaste veckorna av pandemin.

ANNONS
ANNONS

”Myndigheterna gör nästan inga ansträngningar nu för att bromsa spridningen av infektioner och, med migrationen inför det nya månårsskiftet, kommer alla delar av landet, som för närvarande inte är i en stor covid-våg, snart vara det”, säger de till Reuters.

De tillägger att rörlighetsdata antyder att den ekonomiska aktiviteten är dämpad i hela landet och sannolikt kommer förbli så tills infektionsvågen börjar avta.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kina: Covid under kontroll i landet [Dagens PS]