"Obeskrivlig förmåga att skriva låtar som sätter sig"

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 31 mars 2017
(Foto: TT)

(Foto: TT) (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Så infann sig dagen då jag inte visste vilken musik jag skulle sätta på. Oftast finns det alltid en känsla eller ett kall om att precis det där vill jag lyssna på här och nu. Men i fredags i bilen på väg mot Stockholm med hela familjen var det bara tomt. Och för en gångs skulle vägrade jag dotterns insisterande på Robin Bengtsson. Jag fick vända mig till Discover weekly på Spotify. En tjänst jag tar till ibland för att hitta nytt, som enligt spotify borde passa just mig. Med tanke på familjens övriga musikval blir det ”mixed tape” i sin finaste form. Jag är tillräckligt tjurig och stolt för att egentligen tycka att jag minsann hittar min egen musik, men ibland får man ge upp sina heliga kor.

Sagt och gjort. Först någon ny Zara Larsson låt – ganska ointressant – men sedan en ny låt av Per Gessle. Redan titeln på låten fick mig att minnas hans träffsäkra sommarskiva från 2003. Den sommaren gjorde jag hela Sverige runt i någon form av eventprojekt som innefattade en egen ”korvbil”. Kan väl avslöja att sommaren bland annat innehöll en dikeskörning i trakterna av Fiskebäckskil på midsommarafton. Till mitt försvar var det en märklig grusväg med lutning åt alla precis alla håll(!). Höger/vänster ur förarens perspektiv. Alltså nedför åt båda hållen. You had to be there… Korvbilen drogs upp ur diket dagen efter mot tre paket Kabanoss.

Hur som helst. Mycket riktigt är den ny låten som en direkt uppföljare till Mazarin fjorton år senare. Bästa låten från den skivan måste vara Om du bara vill med Helena Josefsson i underskön refräng. Undrar om det inte är Helena som är med på ett hörn på den nya singeln också. I övrigt samma sorts vis-pop med Gessles rätt typiska sätt att tillverka låtar. Rösten till att börja med är ju svår att bortse ifrån, på gott och ont, och sedan den obeskrivliga förmågan att skriva låtar och refränger som sätter sig direkt. Må det så vara under varumärkena Per Gessle, Roxette eller Gyllene tider.

Här tar han dessutom hjälp av Lars Winnerbäck och jag misstänker att succén kommer som ett brev på posten. Som vanligt. Småstadsprat har nämligen alla de där parametrarna som brukar ge Gessle hits. Eller lite enklare uttryckt, det är en väldigt fin låt. Punkt. Och jag ser redan fram emot fullängdaren som väl lär snurra sommaren lång hos många av oss.

LÄS TIDIGARE KRÖNIKOR AV MARTIN GERGE NILSSON:

”I bet you didn´t see this coming”  >

Därför är detta världens bästa film  >

Bästa jullåtarna du sannolikt har missat  >

”Fem bortglömda men väldigt stora låtar”  >

ANNONS
ANNONS