För den som är sugen på att införskaffa en superyacht är det dags att hoppa på trenden med en privat beachclub på akterdäck. Helt enkelt den ultimata lyxen- för vem vill egentligen trängas med andra på en publik strand?

ANNONS

För några år sedan började designers och tillverkare av superyachter, snegla akter över istället för att fokusera på översta däck.

Numera hittar vi terasser med havsutsikt i bakre änden av dessa uberlyxiga fartyg. 2000-talet har också fört med sig ett sug efter kontakt med vatten, varpå en privat beachclub ombord blivit ett måste.

Superyachtägare vill vara nära vattnet

beachclub
Superyachtägare vill hänga på akterdäck så nära vattnet som möjligt (Foto: Boat International).

Tidigare var aktern främst ett arbetsområde. Här tog personalen hand om tampar, tendrar och så vidare. Superyachten var  en plats för formella tillställningar och ingen ville vara i närheten av vattnet.

En mer aktiv livsstil, en önskan att interagera med vattnet och såklart fantastiska leksaker drev på förändringen. Den tekniska utvecklingen gjorde det också lättare att tänja på gränser, även på mindre yachter.

”Närheten till vattnet är ett nytt fenomen i vår västerländska civilisation kopplat till den industriella revolutionen, ny rikedom och mer fokus på nöje”, säger arkitekten Luiz DeBasto, till Boat International.

ANNONS
ANNONS
beachclub
Vector, ett fartyg designat av Luiz DeBasto för Oceano (Foto: Luiz DeBasto).

Beachclub i två plan

superyacht
Ombord Tatiana döljer sig en beachclub i två plan (Foto: Bilgin Yachts/Boat International).

Den senaste trenden är att ytorna som används när vatten, som en beachclub eller ett tendergarage, ska kunna gå att nyttja hela tiden- särskilt då de börjar ta mer och mer plats på nedre däck. Att vistas mer på nedre däck är även ett sätt för superyachtägare att vara mer privata, då de slipper insyn.

Ett sätt att nyttja ytan är ett fiffigt alternativ med en yta för rekreation i två plan. Italienska yachttillverkaren San Lolernzo gjorde exakt så när de började bygga pool med glasbotten som samtidigt släpper in ljus till beachcluben och tendergaraget.

Ett steg längre gick H2Yachs som designade en spektakulär beachclub på hela 110 kvadratmeter ombord Tatiana som byggdes av Bilgin Yachts och levererades tidigare i år. Här finns två pooler, spa och plats för massagebänkar under himlen och till och med ett hammam (!)

superyacht
Den nedre poolen ombord Tatiana (Foto: Bilgin Yachts/Boat International)
superyacht
Den övre poolen ombord Tatiana (Foto: Bilgin Yachts/Boat International).

Behöver aldrig stiga i land

superyacht
Longeavdelning signerad Laura Pomponi (Foto: Luxury Projects7Boat International).

De superrika behöver som sagt inte beblanda sig med oss vanliga dödliga. Under pandemin blev det extra tydligt. Det säkraste sättet att hålla Covid borta var helt enkelt att stanna ombord. Då ter det sig naturligt att ägarna expanderar nedåt så att säga.

Enligt designern Laura Pomponi på Luxury Projects, arrangerar hon ofta en beachclub som relaxavdelning med loungeavdelning ,storbilds-tv och disk för direkt servering av förfriskningar mellan vattensportaktiviteter. På kvällen vänds sedan disken och blir till en bar. Ett DJ-bord trollas fram och vips är gästerna på nattklubb.

ANNONS
ANNONS

Visst förstår vi ägarna till dessa lyxiga fartyg! Det finns verkligen ingen anledning att stiga i land längre.

Läs om fler superyachter här

Läs även: Oligarkens superyacht kostar Fiji 6 miljoner i veckan [Dagens PS]