Dagens PS

Miljardkonflikt om försvunna tavlor

tavlor
Craig Stapleton och dåvarande franske försvarsministern Michele Alliot-Marie. Nu handlar det om att försvara sig inför domstol. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 feb. 2024Publicerad: 27 feb. 2024

En amerikansk ambassadör fortsätter bråka med ett auktionshus. Samtidigt blir en rysk miljardär blåst. Här är det senaste från konstvärlden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s tidigare ambassadör i Frankrike stämmer ett ledande auktionshus och anser sig blåst på vinsten.

Ett annat auktionshus har just klarat sig från straff efter att en handläggare tjänat en miljard dollar i en affär som för säkerhets skull även innehöll en rysk mångmiljardär.

Man kan säga mycket om konstvärlden men inte att den är enformig.
Möjligen kan man anklaga den för att skapa sina egna installationer och draman.

Långvarig strid

Nu kommer nya detaljer i den långa juridiska tvisten mellan Craig Stapleton, tidigare USA-ambassadör i Paris, och Rodica Seward, vd för franska auktionshuset Tajan och själv konstsamlare.

Enligt Stapleton har auktions-vd:n inte gjort vad hon ska i ett avtal som handlade om att välja ut och sälja konstverk för Stapletons räkning, varefter de tu skulle dela på vinsten.

ANNONS

Senaste nytt

Vägra lämna tillbaka

Enligt juridiska dokument inlämnade 2022 fick Seward år 2010 (vi sade ju att det är en utdragen tvist) Stapletons förtroende att skaffa konstverk som sedan skulle säljas vidare.

ANNONS

Seward sålde aldrig konstverken, men vägrade sedan att lämna tillbaka dem eller ens avslöja var de fanns. Enligt Stapleton.

Misstänkt penningtvätt

Ambassadör Stapleton blev, möjligen, än mindre glad när det upptäcktes att de aktuella konstverken fakturerats av Seward via Tajan och via ett brittiskt företag som heter RBS Art, där hon äger 25 procent.

Anledningen till diplomatens sänkta mungipor är att övriga 75 procent ägs av Charles de Baume, förmögenhetsförvaltare nämnd i Panama-dokumenten och under utredning för penningtvätt.

Nio målningar saknas

Seward har nu, enligt Art News, lämnat tillbaka 23 av de 32 målningar hon om ex-ambassadören bråkat om.

Matematiskt begåvade läsare noterar då, liksom Stapleton, att det saknas 9 målningar och de har nu ambassadören fått värderade till drygt 1 miljon dollar.

Seward vill dock inte betala de pengarna till Stapleton utan menar att hon har haft utgifter för lagring, inramning och försäkringar, en kostnad som praktiskt nog motsvarar värdet på tavlorna.

ANNONS

7 mars kommer nästa avsnitt av detta drama.

Då ska båda parter presentera sina versioner inför en fransk domstol.

Anrikt auktionshus

Till dess får konstvärlden – och vi andra – nöja oss med eftermälet till den bedrägerihärva anrika Sotheby´s var inblandat i och friades ur förra månaden.

Då handlade det om medhjälp till bedrägeri från Sotheby´s sida i ett fall där den ryske mångmiljardären Dmitrij Rybolovlev var huvudaktör.

Blåsta av rådgivaren

De blev överens om att bedrägeriet begåtts av Rybolovlevs konstrådgivare, Yves Bouvier, som tjänade 1 miljard dollar på att köpa verk Rybolovlev var intresserad av – och sedan sälja dem till en annan rysk samlare med ett kraftigt pålägg på priset.

Eftersom Rybolovlev och Bouvier inte hade något juridiskt bindande förhållande sig emellan, kunde Bouvier agera både som rådgivare som fick en procentandel av förvärven och som återförsäljare till den ryska miljardären.

ANNONS

Rybolovlev blev därmed av med sina konstverk och blåst på en god del av pengarna – och kan väl heller inte anses kompenserad genom att själv ha gjort en tavla?

Visselblåsare såg till att stulen konst återlämnades – Dagens PS

Konsthandlarens tunga miljardfall – Dagens PS

Miljardär gapade efter för mycket – förlorar i rätten – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS