Den här trerättersmenyn med pesto är ett kärleksbrev till sommaren – med grönsaker i huvudrollen, smaker från Provence och ett efterrättstrick du kommer använda hela juli. Och visste du att svenskar äter mest pesto i Norden?
Sommarens godaste pastarätt – med majs, haricots verts och pesto


Mest läst i kategorin
Sommarmat utan krångel – och utan ugn. Den amerikanske stjärnkocken och matjournalisten David Tanis levererar en Perfect Weekend-meny i NY Times som är så enkel att man knappt tror det är sant: pesto-pasta med söt majs och spröda bönor, en tomatsallad med rostad paprika och tapenade – samt en dessert som känns som en sval tiramisù på semester i Nice.
Pasta för purister – utan nötter
Peston i Tanis version är avskalad: bara basilika, parmesan, pecorino, vitlök, olivolja och lite citronzest. Inga pinjenötter, inga valnötter. De får istället dyka upp som krispig topping, om alls. Själva pastan ska helst vara linguine eller spaghetti och blandas med kokta gröna bönor och färska majskorn. Kombinationen blir ett slags genomgrönt barndomsminne – men med vuxen smak.
Läs även: ”Vi måste sluta käka skräp – nu”
Tomatsallad deluxe – med tapenade som höjer allt
Förrätten är en elegant rätt från Provence: en sallad med körsbärstomater och rostad paprika, toppad med en hemgjord tapenade på svarta oliver, vitlök, kapris, sardeller och citron. Välj gärna tomater i olika färger för bästa effekt. Du kan servera den som den är, eller förvandla den till bruschetta: rostat bröd gnuggat med vitlök, ett lager tapenade och tomatsalladen ovanpå. En game changer till fördrinken – eller som en rätt i sig.
Dessert som kräver noll ugn
Finalen är en no-bake peaches and cream cake – tänk tiramisù utan kaffe, men med färska persikor, brandysirap och vispad grädde. Lagren består av savoiardikex doppade i söt vinsirap, ricotta med citron, grädde blandad med crème fraîche och ett berg av persikoskivor. Allt monteras i en form och får stå i kylen över natten. Resultatet? En sval, krämig och lyxig sommarefterrätt.
Läs även: Kycklingbröst: Superhjälten i din matlåda

1. Tomat- och paprikasallad med tapenade
Total tid: 45 minuter (30 min förberedelse, 15 min tillagning)
Portioner: Cirka 6
Ingredienser – Tapenade:
- 2 dl (2 cups) svarta oliver, urkärnade (Kalamata eller Niçoise)
- 2 msk kapris
- 4 sardellfiléer
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- Zest av 1 citron + 2 msk citronsaft
- En nypa cayenne
- ¾ dl (¾ cup) extra virgin olivolja (mer vid behov)
Ingredienser – Vinägrett:
- 3 msk rödvinsvinäger
- 2 tsk dijonsenap
- 2 små vitlöksklyftor, rivna
- Salt och svartpeppar
- 3 msk olivolja

Ingredienser – Sallad:
- 3 medelstora röda eller gula paprikor, rostade och skalade, skurna i 1,5 cm strimlor
- 1 tsk hackad rosmarin
- ½ tsk hackad timjan
- 700 g (1½ pound) körsbärs- eller plommontomater i olika färger, halverade
- Bröd och vitlök för servering (valfritt)
Gör så här:
- Tapenade: Mixa alla ingredienser i matberedare till grov eller slät pasta. Smaka av. Späd med olja vid behov.
- Vinägrett: Vispa ihop vinäger, senap, vitlök, salt/peppar. Tillsätt oljan.
- Sallad: Blanda paprika med vinägrett, örter, salt/peppar. Låt marinera 5 min. Tillsätt tomater och blanda försiktigt.
- Servera: Familjestil med tapenade vid sidan – eller som bruschetta på vitlöksrostat bröd.
Tips – så rostar du paprika: Lägg paprikor direkt på en gaslåga eller under grill i ugn tills skalen svartnar. Låt svalna, skala med kniv eller papper. Skölj inte – smaken sitter i det rostade.

2. Pesto-pasta med majs och gröna bönor
Total tid: 45 minuter (15 min förberedelse, 30 min tillagning)
Portioner: 4–6
Ingredienser – Pasta:
- Salt och svartpeppar
- 2 msk osaltat smör
- 2 dl (2 cups) majskorn (från cirka 3 majskolvar)
- 450 g (1 pound) linguine eller spaghetti
- 450 g (1 pound) gröna bönor, skurna i 5 cm bitar
Ingredienser – Pesto:
- 2 dl basilika
- 1 dl persilja
- 3 vitlöksklyftor, rivna
- ¾ dl olivolja
- 1,2 dl (½ cup) riven parmesan + extra till servering
- 1,2 dl (½ cup) riven pecorino + extra till servering
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Koka upp rikligt med saltat vatten.
- Pesto: Mixa basilika, persilja, vitlök och olivolja. Rör i båda ostsorterna. Smaka av.
- Majs: Smält smör i stekpanna. Stek majs 2–3 min, salta. Ställ åt sidan.
- Pasta: Koka enligt anvisning. Tillsätt bönor 2 min innan pastan är klar. Spara 2,5 dl (1 cup) pastavatten.
- Häll av pastan, häll i stekpannan med majs. Tillsätt hälften av peston + lite pastavatten. Rör runt.
- Smaka av, tillsätt mer pesto vid behov. Servera direkt, med extra parmesan och pecorino vid bordet.

3. Persiko- och gräddtårta utan ugn
Total tid: 40 minuter + kyltid (minst 6 timmar, gärna över natten)
Portioner: 8–10
Ingredienser – Sirap:
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl brandy eller ljus rom
- ½ tsk mandelessens
Ingredienser – Fyllning:
- 5 dl vispgrädde
- 4 msk florsocker, delat
- ½ tsk mandelessens
- 2,5 dl crème fraîche
- 1 burk ricotta (ca 425 g / 15 oz)
- Rivet skal av 1 citron
- 1 paket savoiardikex (ca 24 stycken)
- Ca 1,4 kg (3 pounds) färska persikor, halverade, urkärnade, skivade
- 1 dl (½ cup) aprikos- eller persikosylt
Gör så här:
- Sirap: Koka vin + socker tills sockret löst sig. Ta av från värmen. Rör i brandy + mandelessens. Låt svalna.
- Grädde: Vispa grädde med 2 msk florsocker. Vänd ner crème fraîche + mandelessens.
- Ricotta: Blanda med 2 msk florsocker + citronzest.
- Persikor: Blanda med sylten i en skål.
- Montera:
- Doppa 12 kex snabbt i sirap. Lägg i botten av 22×22 cm form.
- Bred ut hälften av ricottan. Lägg ett lager persikor.
- Bred ut hälften av grädden.
- Upprepa med resten av kex, ricotta, persikor och grädde.
- Häll över ev. kvarvarande sirap.
- Täck med plastfolie. Kyl minst 6 timmar, gärna över natten.
- Servera: Skär i rutor eller skeda upp. Toppa ev. med rostade mandlar eller pistagenötter.
Läs även: Så blev en svensk grön marsipandröm ett viralt fenomen

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.