För första gången någonsin serverades svenskt vin på Nobelfesten – och det kom, förstås, från Skåne. Närmare bestämt Höganäs och Kullabergs vingård. Vinet Immelen 2022 fick äran att följa piggvar med pilgrimsmussla och sockertång. Och ja, vinvärlden ruskade lätt på huvudet. Hur gick det här till? Svaret: hårt arbete, hög ambition och extrem sekretess.
Så blev det svenskt vin på Nobelfesten


Mest läst i kategorin
Allt började med en försynt förfrågan till Kullabergs vd Victor Dahl: kapacitet men ingen information. Ingen Nobelbankett nämndes. Ingen kock. Bara ett dolt uppdrag som snabbt skulle visa sig vara större än allt annat som hänt vingården.
När beskedet väl landade blev allt plötsligt som en kuliss ur en spionfilm. Dahl säger till HD: “Man fick vara tyst om det väldigt länge, fram till att vi hällde upp vinet.”
Läs även: En ikon kör vidare: Serien fyller 50

Hemligt uppdrag i Blå hallen
När festen väl drog igång hade Dahl dubbla roller: dels leverera vinet, dels öppna de 300 flaskor Immelen som serverades. Ett slags vinvärldens James Bond – minus smoking och pistol, plus sommelertång och vita handskar.
Mellan vändorna i Blå hallen fick han också höra vad gästerna tyckte.
“Responsen har varit fantastisk, dels att det är svenskt, dels hur gott det är och att det passar till maten. Många bord vill höra mer om det här”, säger han.
Och efter avecen? Städning. Sedan nattamat. Nobelbanketten är glamorös, men någon måste ju ta hand om glasen.
Hemligheten bakom middagar som gör dig lyckligare
Forskare förklarar varför gemensamma middagar gör oss lyckligare – och hur delad mat skapar tillit, starkare relationer och endorfinkickar.

Senaste nytt
Svenskt vin – från kuriositet till knock-out
Serveringen på Nobel var inte första gången Immelen höjt pulsen internationellt. Sommaren innan knep Immelen 2021 förstaplatsen i The Swedish Wine Tasting 2024 – en blindprovning där tolv svenska viner mötte tolv europeiska, arrangerad på Koenigseggs huvudkontor i Ängelholm.
Där vann Immelen med 81,81 poäng, knappt före en fransk tvåa på 81,00.
“Det är lysande! Av alla lopp man gör i friidrott är det oftast på marginalen man vinner”, säger vinexperten och initiativtagaren Mikael Mölstad till Di Weekend.
Paris 1976 – men med skånsk terroir
Provningen inspirerades av vinvärldens mest mytomspunna uppgörelse: Paris Tasting 1976, då amerikanska viner slog franska och chockade hela branschen. Om Sverige får samma globala effekt återstår att se – men signalen är tydlig: Sverige vill spela i den internationella toppdivisionen.
Det här är en stor framgång för den svenska vinbranschen, säger Kullabergs ägare Björn Odlander i ursprungstexten, och fortsätter: “Vi har etablerat svensk vinnäring genom att det är så många svenska viner som är i toppen och kommer före välkända producenter i väletablerade vinländer.”

Dock är vi inte helt säkra på kronprinsessans upplevelse. (Foto: TT)
Vad händer nu?
För Kullabergs del är målet glasklart: att synas i världen, inte bara på Nobel.
“Vi tänker att det här ska ge vågor ut i världen att vi kan göra bra vin i Sverige, vi kan servera på Nobelfesten, med den bästa maten från några av de bästa kockarna. Det här är väldigt viktigt för svenskt vin”, säger Victor Dahl.
Källa: Sydsvenskan/HD, Dagens Industri Weekend.
Chris O’Neills tuffa karriärråd: Sluta jaga detta
Chris O’Neill har sett hundratals unga talanger kasta sina karriärer rakt ut i startup-vakuumet – och aldrig riktigt landa: “Fel ordning”.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.












