Dagens PS

Ny giv: Så ska du "egentligen" servera snapsen

akvavit
Akvavit till midsommarsillen sträcker sig århundraden tillbaka, men vilken temperatur ska egentligen snapsen hålla? Här kommer svaret. (Foto: Anora)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 juni 2023Publicerad: 20 juni 2023

Få högtider är så förknippade med akvavit som midsommar, men hur ska snapsen egentligen serveras? Här kommer svaret och det kommer att förvåna dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den lilla nubben till midsommarsillen sträcker sig århundraden tillbaka och har en given plats i det svenska kulturarvet. Med det sagt råder det delade meningar kring hur denna ädla dryck egentligen ska serveras.

Så låt oss tillsammans med Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery, reda ut begreppen kring snaps.

Optimera smakerna

Akvavit är en njutning som har till uppgift att lyfta kulinariska upplevelser. Något som både alkoholen och kryddningen i din snaps bidrar med. Jonas första stalltips är därför att servera små snapsar till maten.

Det ger dig möjlighet att matcha din akvavit med olika sillar och optimera smakerna.

Här kan en bra tumregel vara att gå för en akvavit med tydlig kumminsmak till klara sillinläggningar som till exempel löksill. Det senare en klassiker som trivs fint ihop med O.P. Andersons original, eftersom kryddan möter sillens sötma och syrlighet.

Snaps

(Foto: Systembolaget

Visste du att? Akvavit även fungerar utmärkt som bas i drinkar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mild snaps till krämig sill

Föredrar du krämiga sillsorter som skärgårdsill eller kräftsill kan en mildare snaps vara att föredra. Två bra alternativ på detta är, enligt Jonas, O.P. Anderson-akvaviterna Björk och Klar.

Vidare till serveringen som även den gör sitt för helhetsupplevelsen. Här är det snapsglas på fot som gäller om expertisen får råda.

Tips! Brist på snapsglas till midsommar? Onlineauktioner, loppis och second hand är en riktig guldgruva. Skynda att fynda!

Iskall snaps eller inte?

Och så tiotusenkronorsfrågan, som rör temperaturen på vår älskade nubbe. En vattendelare i dessa sammanhang, då många av oss historiskt sett serverat både helan och halvan direkt från frysen – iskall.

En vana som sträcker sig tillbaka till tiden då sprit smakade finkel. Kylan var därför en förutsättning för att dämpa bismakerna och göra snapsen drickbar.

Med dagens breda och kvalitativa utbud är detta dock inget vi behöver brottas med. Tvärtom vill vi låta smakerna komma fram.

ANNONS

Temperaturen som överraskar

Av det skälet bör du inte placera din akvavit i frysen.

En ypperlig plats kan istället vara grönsaksfacket i kylskåpet, där en temperatur omkring 8-14 grader får snapsen att trivas. Detsamma kan sägas om jordkällaren eller vinkylen.

Tips! Till havs? Då kyler du med fördel din akvavit i sjön.

Snaps

(Foto: Systembolaget)

Sist men inte minst. Midsommar är en högtid för alla, oavsett dryckespreferenser. En trevlig gest är därför att även servera alkoholfria snapsar så att alla kan vara med och skåla.

Vill du läsa mer om krogar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar: 

ANNONS

Topplistan: Bästa röda boxvinet

Topplistan: Bäst sill i alla test 2023 

Världens 20 mest populära ölsorter 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS