Jamie Oliver: "AI kan hjälpa oss bli mer mänskliga"

Jamie Oliver i sitt matlabb i London
Jamie Oliver i sitt matlabb i London – där AI och focaccia möts i kreativ symbios. Foto: Pressbild
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 09 juni 2025Publicerad: 09 juni 2025

Viggo Cavling, redaktör för Dagens PS Perfect Weekend, möter världens mest kända kock Jamie Oliver i ett samtal om framtiden, fridfulla frukostar och varför du borde bry dig mer om bönor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag vill att folk ska känna stolthet över att de kan laga något gott”, säger Jamie. Här i full action med en tomatröra på AI-spisen – självfallet med hjälp av en sensor och app… Foto: Pressbild

Tillsammans med Samsung vill Jamie Oliver nu förändra hur vi lagar mat. Genom att koppla AI till ugnar, kylskåp och recept vill han göra vardagen enklare – och samtidigt påminna oss om varför vi lagar mat från första början.

“Vi har släppt anden ur flaskan”, säger han. “AI kommer förändra köket, och det kommer göra oss mer effektiva, mer ekonomiska och mer kreativa. Men ja – det är också lite skrämmande.”

Läs även: ”Vi måste sluta käka skräp – nu”

Ett slags Warhol-fabrik – med skärbrädor

Vi befinner oss i Jamies kulinariska huvudkontor, en slags matens motsvarighet till Andy Warhols studio. Här ryms allt från kokböcker till Netflix-produktioner, från matpolitisk lobbying till ett eget kocklabb.

“Vi var rätt oorganiserade i början, men nu har vi allt samlat. Det är en plats där vi firar mat.”

Han blir lika entusiastisk över en välkokt böna som över en pilgrimsmussla nyss plockad från Skottlands kust.

“Det var det godaste jag ätit på en månad. Jag kan inte sluta tänka på den.”

ANNONS

Läs även: Se upp för alarmistisk alkoholforskning – ett glas vin är ok!

Det är inte en restaurang – det är Jamie Olivers kreativa fabrik där recept, teknik och politik kokas ihop till framtidens mat. Foto: Bengt Frejlif

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Små budgetar, stora smaker

“Den godaste maten jag ätit har aldrig kommit från rika områden. Den kommer från människor som använder vad de har och lagar med kärlek och kunskap.”

Men han är frustrerad. Trots åratal av kamp för mer grönsaker på tallriken går konsumtionen ner.

“Jag vet att mat kan förbättra skolresultat, minska ångest och bidra till ett bättre klimat. Men vi måste hålla kunskapen vid liv. Och där kan AI kanske hjälpa till.”

Kommunikation är allt

“Jag är besatt av kommunikation. Det kan vara böcker, tv-program, Netflix eller TikTok – bara jag får prata om mat.”

Just nu spelar han in en ny Netflix-serie där varje avsnitt är en resa i smaker och teknik.

ANNONS

“Ge mig ett recept, ett kök, en kamera eller ett klassrum – jag kommer älska det.”

AI som souschef

“Jag skriver recept för att leva. Så visst är jag orolig – kommer AI sno allt jag gör?”

Men han ser också möjligheterna.

“Det handlar inte om att ersätta kockar. Det handlar om att få fler att laga mat. Bättre. Billigare. Smartare.”

Teknik möter känsla

Trots all teknik i ugnar och kylskåp, återkommer Jamie till det mänskliga. Det handlar inte bara om vad vi lagar – utan varför vi lagar.

“Mat handlar om kärlek, minnen, traditioner. Det kan vara ett sätt att visa omsorg, ett språk alla förstår”, säger han. “Jag vill att folk ska känna stolthet över att de kan laga något gott – oavsett om det är med hjälp av AI eller bara en kastrull på spisen.”

ANNONS

Och i slutändan är det kanske där AI gör mest nytta: inte genom att ta över, utan genom att påminna oss om att vi fortfarande är bäst – när vi lagar mat tillsammans.

Jamie på den tiden har var den nakna kocken. Foto: TT

Perfect Weekend Guide: Jamie om AI i köket

Är AI i köket framtiden?
“Ja. Men vi måste vara försiktiga med hur vi använder den.”

Vad har Jamie på gång?
“En ny Netflix-show och ett gäng AI-anpassade recept.”

Vad är det godaste han ätit i år?
“En färsk pilgrimsmussla från Skottland. Magisk.”

Läs även: Fredagskrönikan: Djävulen säljer knark – men vi jagar vinbönder och gårdsförsäljning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS