Perfect Weekend reder ut varför svarta vinbär var bannlysta i USA i nästan 100 år – och varför de nu hyllas som Skandinaviens mest underskattade superfood.
Bäret USA förbjöd – nu vill forskarna att vi äter mer av det


Mest läst i kategorin
Från förbjuden frukt till hälsobomb
I Sverige är svarta vinbär något vi helst dricker i saftform som barn eller ignorerar helt i trädgården. I Skandinavien älskar man dem lite mer. Men i USA? Där var bären faktiskt förbjudna i nästan ett sekel.
Orsaken? En svamp, amerikansk panik och ett par riktigt viktiga träd.
Historien börjar på 1600-talet, när brittiska invandrare tog med sig vinbärsbuskar över Atlanten. De trivdes – till och med bättre än de som planterade dem. I början av 1900-talet var bären en självklar del av fruktodlingar i framför allt delstaten New York.
Sedan slog paniken till.
Läs även: Hurra: Vår svenska prinsesstårta är en viral superhit

När bär blev fiender till staten
En mystisk svamp började angripa den stolta amerikanska vit-tallen, Weymouth Pine, och orsakade stora ekonomiska skador i skogsindustrin. Snart pekades svarta vinbär ut som mellanvärdar för svampen.
Amerikanska myndigheter svarade med ett totalt förbud: all odling, försäljning och transport av svarta vinbär förbjöds 1911. Existerande buskar sprutades ihjäl med kemikalier. Landet blev vinbärsfritt – bokstavligen.
I Skandinavien? Inga problem. Man odlar nämligen inte den känsliga tallarten här. Därför har svarta vinbär fått leva sina liv i fred, saftas, sylta och smygas in i toddy.

“Vi borde alla äta mer svarta vinbär”
Anita Sønsteby på Nibio, Norska institutet för bioekonomi, leder ett forskarteam som inte bara vill rädda bäret från glömskan, utan ge det en vitaminboostad revival.
“Vi borde definitivt använda den här resursen mer och bättre” säger hon till forskning.no.
Hon får medhåll av professor Stein Joar Hegland.
“Det är både hälsosamt och gott” säger han.
Svarta vinbär är nämligen fullproppade med C-vitamin och antocyaniner, ämnen som visat sig skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, förbättra minnet och snabba på återhämtning. Och som om inte det vore nog: de växer i princip av sig själva i hela Skandinavien.
Läs även: Så får du din banan att hålla längre än din senaste dejt
Det lila guldet
I USA hävdes förbudet på 1960-talet, men många delstater – som Maine och Massachusetts – höll fast vid sina restriktioner ända in på 2000-talet. Professor Marvin Pritts vid Cornell University uppskattar att färre än 0,1 procent av amerikanerna någonsin har smakat ett svart vinbär.
Så medan amerikaner snällt tuggar på sina blueberries, har vi i Skandinavien tillgång till en superbärig skatt direkt utanför dörren.
Frågan är bara: varför låter vi den gå till spillo?

Perfect Weekend Guide: Så maxar du vinbäret
1. Toddy deluxe
Koka svarta vinbär med kanelstång, apelsinzest och lite honung. Spetsa med valfri andlig dryck.
2. Sommarens mest underskattade glassmak
Mixa frysta svarta vinbär med banan och grekisk yoghurt. Resultat: sorbet som smakar ren hälsa.
3. Urban skörd
Håll utkik i kolonilotter, trädgårdar och parker. Svarta vinbär växer vilt – och ingen plockar dem.
4. Framtiden är färsk
Forskare på Nibio jobbar nu med att ta fram sorter som ska kunna ätas som hallon och jordgubbar. Vem vill inte ha ett nytt plockbär till barnens fingrar?
Läs även: Smält ost och självkänsla – därför älskar vi Croque Monsieur

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.