Safari utan trängsel, surf utan köer och vattenfall som tar andan ur dig. Angola håller på att öppna upp – och bjuder på några av Afrikas mest spektakulära landskap. Men ännu är det få som hittat dit.
Landet med magisk natur – som få turister hittat till


Mest läst i kategorin
Efter årtionden av konflikter har Angola börjat ta emot turister igen. Landet är dubbelt så stort som Texas, men mycket av infrastrukturen för turism har först nyligen börjat byggas upp.
Det gör att många av landets mest spektakulära platser fortfarande är nästan folktomma.
Enligt CNN Travel, som nyligen reste genom Angola, möts man redan en kort bit utanför huvudstaden Luanda av enastående natur – och känslan av att vara helt ensam i landskapet.
Läs även: Här är världens tryggaste resmål – och de du bör undvika. Dagens PS
Som att landa på månen
En av de mest iögonfallande platserna är Miradoura da Lua – ”utsikten över månen”.
Här har havet och vinden mejslat fram klippor som ser ut som stalagmiter, i rött, grått och vitt, som stupar ner i det blå Atlanten.
En utsiktsplattform, ett kafé och en liten marknad finns på plats. Kaféet erbjuder dessutom en “Biblioteca Fresca” – en bokbytarhylla i ett gammalt kylskåp. Den som lämnar en bok får en gratis dryck.

Safari utan massturism
En annan höjdpunkt är Quiçama nationalpark, belägen bara 15 kilometer från kusten söder om Luanda.
Parken täcker tre miljoner tunnland, men under krigsåren jagades många djur för överlevnad. Nu har man återinfört arter som giraffer och elefanter – djur besökarna i många fall får uppleva utan andra turister i närheten.
”Kombinationen av orörd natur, enkel tillgång och autentisk upplevelse gör Quiçama till ett lockande resmål”, säger Lourena Lourenço Panzo, guide på Lelutour, till CNN.
Surfare välkomnas till hemlig strand
Vid Cabo Ledo lockar långa, gyllene stränder med perfekta vågor. Den tidigare okända surfplatsen blir snabbt populär – men ännu är det långt ifrån trångt.
Surfaren Feliesiano Dinis Muteca, som började åka bräda där som tioåring, berättar att fler utlänningar nu kommer för att lära sig.
”Vi ger lektioner till alla”, säger han till CNN. Enkla cabanas har byggts upp, och nya resorter är på väg.

En drottnings fotspår i stenen
I Pungo Andongo, längre in i landet, reser sig de svarta klippformationerna Pedras Negras ur höglandet. Platsen är inte bara känd för sin skönhet – här utspelade sig också en av de sista striderna mot portugisisk kolonisation.
Drottning Nzinga ledde motståndet på 1600-talet, och enligt legenden finns hennes fotspår kvar i stenarna.
Intresset för hennes historia har ökat med både ett monument i Luanda och en Netflix-dokumentär om hennes liv.
Lyxresor och mat från bushen
I takt med att turismen växer startar nya resebolag med överlandspaket, gourmetturer och tågresor genom Angolas inland. Bland annat erbjuder Rovos Rail en rutt från Tanzania till Angolas kuststad Lobito – i klassisk Orientexpress-stil.
Här kombineras vildmark och kultur med besök i byar, återplanterade kaffeodlingar och traditionell mat stekt över öppen eld.
“Känslan av att ha hela parken för sig själv”
I Iona nationalpark, som sträcker sig över gränsen till Namibia, varierar landskapet från öken till floddelta. Första tältlägret för turister öppnar senare i år, men redan nu är det möjligt att besöka – om man är helt självgående.
”Det är känslan av vidder, exklusivitet och dramatiska landskap”, säger parkförvaltaren Pedro Monterroso. ”Det känns som att man har hela parken för sig själv”.
Ett land att upptäcka innan alla andra gör det
Angola är fortfarande en outforskad pärla, men kanske inte länge till, skriver CNN.
Den som reser hit nu får uppleva en sida av Afrika som är både vild, vacker och full av historia – utan trängseln från massresmålen.
Läs också: Spanjorerna får nog – sprutar vatten på turister. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.