Dagens PS

Komplett fossil av en "drake"

Konstnärs tolkning av Dinocephalosaurus orientalis, en långhalsad havsreptil som levde i ett grunt hav i dagens sydöstra Kina för 240 miljoner år sedan
Konstnärs tolkning av Dinocephalosaurus orientalis, en långhalsad havsreptil som levde i ett grunt hav i dagens sydöstra Kina för 240 miljoner år sedan. (Bild: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Forskare har hittat ett komplett fossil av en vattenlevande reptil som levde för 240 miljoner år sedan och som har kallats för drake.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett fossil av en sex meter lång vattenlevande reptil som levde under triasperioden har hittats i gamla kalkstensavlagringar i södra Kina, det skriver BBC.

Ett mycket konstigt djur

Arten, Dinocephalosaurus orientalis identifierades redan 2003 och har kallats drake på grund av att den hade extremt lång hals.

Det nya, fantastiska, fossil som hittats har möjliggjort för forskare att se hela det här förhistoriska djurets anatomi.

Nick Fraser, från National Museums Scotland, var en del av det internationella team som studerade fossilet och han beskriver Dinocephalosaurus orientalis som ett mycket konstigt djur.

“Den hade simfots-liknande lemmar och halsen är längre än kroppen och svansen tillsammans”, säger han till BBC.

Konstigheter under trias

Han funderar på om den långa, böjliga och flexibla halsen kan ha gett djuret en jaktfördel, då den gjorde det möjligt att söka efter mat i springor under vattnet.

ANNONS

“Den här upptäckten bidrar bara till triasperiodens konstigheter. Och varje gång vi tittar på dessa fyndigheter hittar vi något nytt”, säger Nick Fraser till BBC.

I en vetenskaplig artikel beskrivs en uppsättning nya fossil av Dinocephalosaurus orientalis, bland dem det spektakulära, kompletta fossilet.

Läs mer: Skallen av ett skrämmande havsmonster hittad Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS