Pappersbruket - en svensk paradgren blir museum

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Frövifors
Frövifors Pappersbruksmuseum blev årets industriminne 2023. (Foto: Frövifors)

Utan pappret skulle inte samhället se ut som det gör idag. Och en av industrialismens viktigaste hörnpelare var därför pappersbruken.

ANNONS
ANNONS

Nu föräras därför Frövifors pappersbruk titeln Årets industriminne.

Frövifors bruk har det funnits industriell tillverkning av allehanda produkter sedan mitten av 1500-talet. Men det stora utvecklingsklivet tog bruket under 1800-talet då det expanderade och moderniserades.

Frövifors Frövifors pappersbruk har en gammal historia som härstammar ända tillbaka til 1500-talet. (Foto: Frövifors)

Inriktningen blev nu helt på att industriellt tillverka pappersmassa, vilket revolutionerade produktionen och gjorde det möjligt att producera papper i stora volymer.

Lönsamt 1900-tal

Med dessa moderniseringar i grunden kunde bruket utvecklas under 1900-talet till ett av de större producenterna av pappersmassa.

Men under 1980-talet förändrades marknaden när efterfrågan på viss papperskvalité minskade och bruket hamnade i ett vägval.

Frövifors Bruket var tidigt ute med maskinell framställning av pappersmassa, vilket banade väg för en framgångsrik period under nästan hela 1900-talet. (Foto: Frövifors)

Ägarna valde dock att satsa sig ur krisen och moderniserade än en gång produktionen samt maskinparken.

I samband med det produktionstekniska generationsskiftet, valde man dock att bevara miljön från den äldre maskinpappersepoken.

Frövifors Miljön kring det gamla bruket har bevarats till framtiden. (Foto: Frövifors)

ANNONS
ANNONS

Årets industriminne

Resultatet blev Frövifors Pappersbruksmuseum som invigdes 1986 och som nu alltså utsetts till Årets industriminnen 2023 av Svenska industriminnesföreningen.

Motiveringen lyder bland annat:

“… I museets lokaler förmedlas kunskap om träråvarans väg till färdig produkt, om papprets historia och tillverkningens industrialisering, om pappers­arbetarnas vardag, om papper som förpacknings­material och om papper som material för kreativt konst­skapande. Människan står hela tiden i centrum för upplevelsen och förmedlingen.”

Frövifors Stora maskinhallen är bevarad i det skick som den var innan bruket moderniserades på 1980-talet. (Foto: Frövifors)

Läs mer om:

Frövifors pappersbruksmuseum
Batterier ur träd. Unikt projekt.

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.