Dagens PS

Kungens okända slott

Stenhammar
Idag bedrivs det ett modernt jordbruk på Stenhammar med bland annat uppfödning av flera raser köttdjur. (Foto: Stenhammars förvaltning)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 13 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

De stora kungliga slotten Drottningholm, Gripsholm och självklart det stora Kungliga Slottet i Stockholm, är ju välbekanta. Men Kung Carl XVI Gustaf arrenderar också ett okänt slott mitt in hjärtat är Södermanland. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du sitter på tåget i södergående riktning mellan Stockholm och Göteborg eller Malmö, passerar du efter någon timme den lilla södermanländska orten Flen. Och strax efter Flen, på höger sida i tågets färdriktning, ser du ett vackert vitt lite mindre slott swisha förbi. Blinkar du vid fel tillfälle, missar du det.

Slottet heter Stenhammars gods, och är garanterat den minst välkända av Kungens slott. Tittar jag noga in i skrifterna, så är det faktiskt inte Kungens slott. Han arrenderar det sedan 1965 då han tog över arrendet efter den då just bortgångne Prins Wilhelm.

Stenhammar

En tidig illustration från Stenhambra från praktverket Suecia antiqua et hodierna, eller allmänt kallat Suecian.
(Foto: WikiCommons)

Slottets anor pekar ända tillbaka till 1300-talet. Godset hette då Slädhammar och ägdes av Laurens Birgerson. Under de kommende två århundradena skiftade det ägare innan Johan Rosenhane tog över godset och ägorna i mitten på 1600-talet.

Stor modernisering

Johan Rosenhane lät modernisera gården och lät även uppföra den nuvarande huvudbyggnaden 1658 efter ritningar av arkitekten Jean de la Vallée. Rosenhane lät även döpa om godset till det (nästan) nuvarande Stenhambra.

Stenhammar

1860 målade konstnären Olof Eneroth av Stenhammar såsom det såg ut efter de stora renoveringar som gjorts under familjen Söderbergs ägo. (Foto: WikiCommons)

I slutet av 1700-talet hamnade dock Stenhammar emellan ägarnas intressen och förföll kraftigt. 1806 köptes egendomen av grosshandlaren Anders Petter Söderberg, som lät rusta upp gården samt renoverade och byggde till huvudbyggnaden så den fick sitt nuvarande utseende.

ANNONS

1870 ärvde Söderbergs barnbarn hovmarskalk Robert von Kræmer slottet och lät fortsätta upprustningen till ett riktigt praktgods. Han lät även mycket nogsamt dokumentera alla arbeten på slott som gjordes på ett minutiöst sätt.

Missa inte: Unik möjlighet: Lev som en kung på Drottningholm

ANNONS

Senaste nytt

Donerades till staten

När von Kræmer började bli åldrig, beslutade han att donera slottet till staten och i förlängningen den av släkten Bernadotte som innehade titeln Hertigen av Södermanland. Testamentet löd:

Efter min hustrus död skola samtliga hemman och hemmansdelar med tillhörande byggnader av staten varje gång på livstid utarrenderas på efterskrivna villkor åt någon svensk undersåte varande prins av det regerande konungahuset, vilken har eventuell arvsrätt till tronen. Finnes vid något utarrenderingstillfälle någon svensk undersåte varande, eventuell arvsrätt till tronen ägande, prins av det regerande konungahuset, som är hertig av Södermanland, så äger han företrädesrätt till arrendet, om han eller hans målsman så önskar.”

Stenhammar

Prins Wilhelm i stensalen i Slottets huvudbyggnad. Prinsen såg til att Stenhammar blev ett litterärt centrum med bland annat ett stort och omfångsrikt bibliotek. (Foto: WikiCommons)

1903 övertog så staten Stenhammar. Den förste att arrendera slottet blev Prins Wilhelm som gjorde Stenhammar till ett litterärt centrum där Sveriges namnkunniga författare ofta samlades. Det byggdes också  upp ett imponerande bibliotek i slottet som fortfarande finns kvar.

Modernt jordbruk

ANNONS

Sedan 1965 är det alltså nuvarande Kung Carl XVI Gustaf som arrenderar Stenhammar och driver idag ett stort och modernt jordbruk. Sedan mitten av 2000-talet bedrivs en omfattande djurhållning med ekologiska dikor och avelstjurar av raserna Simmental och Angus på godset.

Stenhammar

Idag drivs Stenhammar som ett modern jordbruk med omfattande skogsvård och djurhållning. (Foto: Stenhammar förvaltning)

För att lyckas med avelsarbetet, och för att vetenskapligt följa upp resultaten, har godsförvaltningen ett nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Läs mer om:

Stenhammars slott

Familjen Douglas finanser – och slott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS