Dagens PS

Episkt deckarmanus under klubban för miljoner

Sherlock Holmes-manuskriptet väntas gå för miljoner på auktion
Sherlock Holmes-manuskriptet väntas gå för miljoner på auktion. (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Berättelserna om världens kanske mest kända detektiv, har tryckts och översatts flest gånger i världen efter Bibeln. Nu tar han plats på auktionsscenen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samlare över hela världen riktar nu blickarna mot Sotheby’s i New York, där ett originalmanuskript av Arthur Conan Doyle, skaparen av den ikoniska detektiven Sherlock Holmes, ska auktioneras ut. 

Det handskrivna manuskriptet av “The Sign of Four”, eller “De Fyras Tecken”, som är Holmes andra äventyr, förväntas dra in upp till 1,2 miljoner dollar, runt 12 miljoner kronor. 

Ett minnesvärt möte

Bakgrundshistorien till verket är något som gör detta manuskript lite extra åtråvärt för samlare.

Denna historiska artefakt bär nämligen vittne om ett ödesmättat möte som ägde rum en sommarkväll 1889 på Langham Hotel i London. 

Under denna middag, där Conan Doyle var i sällskap med den lika legendariska Oscar Wilde, åtog sig Doyle att skriva vad som skulle komma att bli en av hans mest berömda berättelser. 

Den kvällens samtal ledde inte bara till skapandet av “De Fyras Tecken” men också till Wildes beslut att skriva “Dorian Grays porträtt”, något CNN skriver om. 

En auktion att minnas

ANNONS

Manuskriptet är en del av en större samling från Dr. Rodney P. Swantko, en passionerad samlare från Chicago som avled för två år sedan. 

Samlingen innehåller även andra värdefulla objekt. Däribland signerade romaner av F. Scott Fitzgerald och sällsynta förstaupplagor av Vladimir Nabokovs “Lolita”.

Ovanligt välbevarat

Den stundande auktionen, som äger rum den 26 juni, utlovas att bli en minnesvärd händelse för litteraturälskare och samlare. 

Det inlämnade manuskriptet sticker ut för sin renhet och bevarade originalitet, med endast mindre redigeringar för att anpassa texten till en amerikansk publik.

Läs också: Omtvistad vrakbit från succéfilmen såld för 7,5 miljoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS