En lunchsallad i Stockholms city resulterade i blodsprängda ögon, kramper och en veckas sjukdom. Nu kan Svenska Dagbladet avslöja att över 30 personer anmält kafékedjan Bröd & Salt till miljöförvaltningen efter misstänkt matförgiftning.
Kafékedjan granskas efter 30 matförgiftningsfall: "Jag kräktes i timmar – fick en sallad som kompensation"


Mest läst i kategorin
“Jag började tokkräkas och sen kräktes jag i tre timmar”, säger Yrsa Wettergren till SvD, en av de drabbade. “Det var så illa att ett blodkärl i ögat sprack.”
Hon åt från salladsbuffén på Bröd & Salt på Kungsgatan: broccoli, blomkål, tonfiskröra, ägg, quinoa. Trots att vissa blad såg “lite trötta” ut, tänkte hon att det var nyttigt.

Läs även:
Ett par timmar senare var mardrömmen igång. Hennes berättelse är bara en av flera. 31 personer i Stockholm, Uppsala och Göteborg har anmält liknande symptom efter att ha ätit på kedjan. 17 av dem anger specifikt att de blivit sjuka efter salladsbaren.
Miljöförvaltningens inspektionsrapporter visar återkommande brister i kylförvaring. På kaféet där Yrsa åt uppmättes +15 °C i en salladsbehållare som enligt reglerna ska hålla under +6 °C. Myndigheten beskriver problemen som “närmast systematiska”.
Livsmedelsverkets mikrobiolog Jonas Toljander förklarar att salladsbufféer kräver särskild noggrannhet. “Om det är en sallad eller röra finns det stor yta för bakterierna att växa på”, säger han. “Bakterier som bildar toxiner i maten eller i tarmen kan orsaka liknande symptom – det är en sorts förgiftning.”

Trots den allvarliga kritiken har Bröd & Salt inte gått ut med någon offentlig ursäkt. I ett skriftligt uttalande säger PR- och marknadsansvariga Annelie Vest: “Vi känner till att vissa anmälningar har inkommit till miljöförvaltningen, men vi har i nuläget inte information som säkerställer ett direkt samband med vår verksamhet.”

Företaget säger sig ha påbörjat ett “omfattande förbättringsarbete”, inklusive interna utbildningar. Vid fall där matgäster kontaktat kaféet, har man erbjudit “måltider som ett sätt att visa omtanke”.
Men många uppfattar det som otillräckligt. “Jag blev förbannad när de erbjöd mig en ny sallad”, säger Yrsa Wettergren. Andra berättar om presentkort på 100 kronor. En matgäst, som önskar vara anonym, säger: “Det kändes som en förolämpning, så då anmälde jag till miljöförvaltningen.”
På sociala medier är reaktionerna starka. “Aldrig mer Bröd & Salt”, skriver en användare. Andra efterlyser skärpta kontroller och bättre ansvarstagande.
Frågan är nu om kafékedjan kan återfå allmänhetens förtroende – eller om de trötta salladsbladen har blivit symbolen för något långt mer ruttet.

Fakta om Bröd & Salt
Grundat: 2011 av Michel Mourad
Huvudkontor: Stockholm
Antal enheter: Minst 27 kaféer i Sverige, främst i Stockholm samt i Uppsala och Göteborg
Omsättning 2023: 236,5 miljoner kronor
Antal anställda: 181
Koncept: Hantverksbageri med fokus på surdegsbröd, bullar, salladsbarer och coworkingmiljöer
Eget bageri: Västberga, Stockholm
Coworking: Erbjuds på flera enheter, inklusive Birger Jarlsgatan och Odengatan
Expansion: Planerar att etablera sig internationellt inom 2–3 år, med fokus på Europa och USA

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.