Önskar du att du visste mer om vin? På The Wine Hub i Stockholm driver Hans Wejnefalk Larsson, Johan Franco Cereceda och Marika Wærn sedan oktober förra året en samlingsplats för alla som har ett stort intresse för vin och vill lära sig mer, oavsett förkunskaper. Nu är målet att bli Sveriges främsta vinhub. 

ANNONS

Vinkunskap för alla

En hub är ett nätverk och en knytpunkt som samlar likasinnade kring ett intresse. Till exempel vin. Tanken bakom The Wine Hub är att bygga gemenskap och kunskap kring vin med hjälp av till exempel grundkurser i vin, korta vinföreläsningar och masterclasses. För vinentusiaster som vill mer än så kommer man också erbjuda en gedigen sommelierutbildning.

Bakom projektet står Hans Wejnefalk Larsson, Johan Franco Cereceda och Marika Wærn, med bred erfarenhet från både krog- och vinvärlden. Genom att starta upp en vinhub vill de bygga Sveriges största samlingsplats för vin, men framförallt arbeta för en inkluderande vinkunskap för alla, skriver Whiteguide.

”Vi vill erbjuda vinkunskap till alla människor, göra det mer lättillgängligt och plocka bort vinsnobberiet man ofta förknippar med vin”, säger Hans Wejnefalk Larsson till Whiteguide.

Stor efterfrågan på sommelierer

Den som väljer att ta en grundkurs hos The Wine Hub får bland annat fördjupa sig i de viktigaste vinländerna och stilarna och lära sig hur man kombinerar mat och dryck. Det finns också möjlighet att göra en djupdykning i de olika vindistrikten om man tar en påbyggnadskurs.

Hans Wejnefalk Larsson som bland annat drivit vinbaren Ferdinand under några år säger till Whiteguide att marknaden för mat och vin vuxit explosionsartat under de senaste åren vilket gör vinutbildningar högaktuella. Som tillägg till det är efterfrågan på sommelierer stor.

Med sommelierutbildningen vill Hans Wejnefalk Larsson med kollegor utbilda brett och förbereda sina adepter på det mesta inom vinvärlden. Detta eftersom en utbildning inom vin idag öppnar upp för en fortsatt karriär även utanför krogscenen, som tidigare varit nummer ett.

Vinodling och tillverkning eller vinimport och export är bara några exempel på potentiella yrkesval efter avslutad utbildning. Med hela världen som arbetsfält är möjligheterna många.

ANNONS
ANNONS

”Vinvärlden är enormt stor och på så vis kan man resa nästan var som helst för att jobba.”, säger Wejnefalk Larsson till Whiteguide.

Den första sommelierutbildningen startar upp på kvällstid på The Wine Hub den 31 januari.

Läs även: Så väljer du vinklubb – 3 tips  [Dagens PS]