Vill du bo i ett fritidshus som andas historia? Då ska du spana in det här objektet som är ett av de äldsta husen mitt inne i Öregrund.

Huset, den ”Tillmanska gården” byggdes så tidigt som på 1700-talet. Övervåningen byggdes på ett sekel senare. Från det att huset byggdes och framåt bodde skeppare på gården och det var först i början av 1900-talet som gården istället började användas som sommarbostad. Konstnärinnan Anna Ankarkrona bodde under en period i huset och hade ofta Albert Engström och Evert Taube som gäster.

Fritidshus i Öregrund
Med bästa läge på strandpromenaden i Öregrund
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Huset ligger vid strandpromenaden i Öregrunds äldre kvarter. Från husets terrass har man en vacker utsikt över havet. Från balkongen ser man istället ut över takåsarna och västra banken med Gräsö bortom Grepen.

Gammal lada
Gårdslängan där det hölls litterär afton
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Gårdslängan som tillhör huset står kvar precis som det såg ut under sekelskiftet. Det var här i ”kajutan” som Anna Ankarkrona tog emot gäster och höll litterär afton. Även boningshusets ”gula” rum har inredning från denna tid.

Sällskapsrum
Gula rummet med inredning från sekelskiftet
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Övervåningen består av hall och två sovrum, eller som mäklaren skriver ”kammare”. Här finns även badrum och kattvind för förvaring. På entréplan hittar man det gula rummet, kök och gästtoalett. I det gula rummet finns en vacker kakelugn som idag tyvärr inte är i bruk.

Fritidshus Öregrund
Den stora kammaren på övervåningen
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

ANNONS
ANNONS

Läs mer här: Sjötomt med privat läge [Dagens PS]