Kvällen den 9 november 1989 begick Günther Schabowski sitt livs största misstag – att öppna Berlinmuren. Men det blev ett misstag som hela världen skulle komma att tacka honom för. 

ANNONS

Günther Schabowski kommer för alltid att vara känd för att vara mannen som öppnade Berlinmuren av misstag. Men hur gick det egentligen till? 

Den 9 november 1989 kom att bli en historisk dag. Men det var inte tanken från början. Natten innan präglades av stor oro bland politikerna kring den kaotiska flyktingströmmen.

Sedan fem dagar hade DDR-medborgare kunnat resa fritt via Tjeckoslovakien till Västtyskland, en möjlighet som genast utnyttjades av tiotusentals tyskar i öst. Prag kryllades därför av DDR-medborgare på flykt vilket lämnade Östberlin mer skakat än någonsin tidigare.

Politikerna tänkte om

Kaoset fick politikerna på inrikesministeriet att tänka om. Under morgonen träffade överstarna Hans-Joachim Krüger och Udo Lemme, byråchefen Gerhard Lauter och avdelningschefen Gotthard Hubrich för att skriva nya regler – regler som skulle tillåta DDR-medborgare att resa till väst med nya visum.

Framåt lunchtid blev arbetsgruppen klar, och presenterade förslaget “Privatresor till utlandet” som skulle låta alla i DDR att lämna landet.

ANNONS
ANNONS

Men fortfarande rådde stor oklarhet. Skulle reglerna gälla alla DDR-medborgare, eller bara de som planerade att lämna landet för alltid? Reformen sågs som nödvändig men öppnade samtidigt upp för många problem.

Hann inte läsa igenom

På eftermiddagen blev pressmeddelandet klart. Man bestämde sedan att Schabowski, politbyråns talesman, skulle få jobbet att offentliggöra de nya reglerna för omvärlden. Men på grund av att Schabowski inte varit med under dagens diskussioner hade han ingen aning om vad reglerna handlade om, och hann inte ens läsa igenom dokumenten.

Presskonferensen skulle inledas klockan sex på kvällen och sändas direkt i tv. Hörsalen på Mohrenstrasse var fullständigt proppfull – vad skulle egentligen hända? 

Günther Schabowski
Günther Schabowski skulle komma att förändra världshistorien (Foto: Wiki Commons)

Blev tagen på sängen

Först tog Schabowski nästan en timme på sig att gå över rutinmässiga beslut om vallagar och partiets allmänna handlingsplan. Men efter att en italiensk politiker frågat om de tidigare utresereglerna varit misslyckade, blev Schabowski stressad. Nu var det dags att berätta om de nya reglerna.

“Idag har, så vitt jag förstår, äh, ministerrådet beslutat, äh, om en reglering som gör det möjligt för DDR-medborgare att, äh, resa ut ur DDR”, rabblade han ur sig. Och när en annan journalist frågade när reglerna skulle börja gälla, visste Schabowski inte vad han skulle svara. Så han svarade, “Så vitt jag vet, genast. Omgående.”

Orden fick självfallet DDR-medborgare att tappa hakan hemma i tv-sofforna, såväl som reportrarna i salen. När presskonferensen avslutades rapporterade alla journalister till sina chefer – Berlinmuren skulle öppnas ikväll. 

ANNONS
ANNONS

Berlinmurens fall

Knappt en timme senare hade officer Heinz Schäfer i Schönefeld beordrat sina män att öppna gränsbommen till Västberlin. Allt gick oerhört fort. Plötsligt stod över tusen personer vid gränsen Bornholmer Strasse, redo att ta sig över till väst. Berlinmuren hade fallit. 

Förmodligen hade muren fallit förr eller senare, men vi kan kan tacka Günther Schabowski för att det skedde just kvällen den 9 november 1989.

berlinmuren
Bilden visar Brandenburger Tor. (Foto: Wiki Commons)

Läs mer om Berlinmurens fall på Historiska Media och i Daniel Rydéns bästsäljande bok 101 Historiska Misstag. 

Läs mer: Historiska misstag: Somnade och råkade föra över miljoner euro