Dagens PS

Biltillbehören du inte trodde fanns

Udda biltillbehör
Tummen upp för det nya fyrpunktsbältet. En slags sele du skulle trä på dig som skulle rädda dig från världens olyckor vid en krock. (Foto: Annons)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Trodde du att dagens utbud av biltillbehör var något nytt? Ända sedan bilen föddes har eftermarknaden prånglat på dig allehanda prylar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns främst två saker som du köper under din livstid som river stora hål i din privatekonomi.

Främst självklart ditt boende. Bara att köpa huset eller lägenheten plöjer upp en fåra i din plånbok som du knappt räknar med att kunna lägga igen innan det är dags att krypa ned i träfracken.

Det andra är din bil.

Förmodligen inte lika dramatiskt som husköpet, men ändå så pass mycket dyrare än resten av dina konsumentköp.

Det märkliga är att dessa två stora hål i din plånbok även öppnar för vidare konsumtion.

Ett klokt val

När du nu köpt huset och bilen, vill du ju gärna maximera känslan av att det var bra inköp samt att du får ut så mycket som möjligt av det.

Alltså – ett gyllene läge för merförsäljning.

ANNONS

I bilvärlden fattade branschen detta blixtsnabbt. Bilen som fordon var inte så gammalt innan det började annonseras allehanda produkter som passade den moderne bilisten.

Kläder, vapen (japp), starkare tutor, bredare däck, större batterier – eftermarknaden växte snabbt till ett smörgåsbord som skulle hjälpa dig att förstärka ditt redan gjorda inköp.

Här kommer några av de alla “geniala” uppfinningar som erbjudits dig som bilist under åren. Några fick grepp på marknaden – andra har saligen somnat in.

ANNONS

Senaste nytt

Torol oljepenna

Smart med smörjning i fickan
Egentligen en riktigt smart produkt som borde kunna slå även i dag. Undrar vad som gick snett? (Bild: Annons)

När gav du din fru en oljepenna i present senast? Förmodligen aldrig och det kanske inte heller var vad Autopart AB hade tänkt sig med deras fantastiska nymodighet oljepennan.

Egentligen en smart produkt.

Stor som en tjock kulspetspenna. När du trycker på knappen på ändan släpper den en oljedroppe i stället för bläck, och du kan enkelt och snabbt lösa de flesta kinkande vardagssysslor.

ANNONS

Safety Cap

Rädda livet med en armerad gubb-keps
Om du krockar – se då till att ha en Motorway Cap på skallen. Annars kan det gå illa för dig. (Foto: Annons)

Gnäller du på ungarna att de måste ha cykelhjälmen på? Det fanns en tid då även du som bilist ansåg skulle bära huvudskydd under färd – och varför då inte en “the Motorway Cap”?

Den ser ur som en vanlig gubbkeps men ska ha fantastiska dolda kompetenser.

Tillverkaren utlovar ett gott skydd mot huvudskador vid kollision samt att kepsen är utrustad med “no 11 antishock felt”. Vad nu det innebär.

Nenette-borsten

Bilen går fortare med en Nenette-borse. Ett biltillbehör som inte slog på marknaden.
Kopplingen mellan Formel 1-stjärnan Stirling Moss och en borste är inte helt utforskad. Men enligt annonsen ska borsten ge dig en snabbare bil. Typ. (Foto: Annons)

Kändisar har alltid haft ett mervärde som dragningskraft i reklamsammanhang.

ANNONS

Även bilvärlden har självklart haft sina fix-stjärnor plockade från tävlingssammanhang där bland annat britten Stirling Moss var en av de allra största.

Men att hävda att hans framgångar på tävlingsbanan skulle kunna ha någon inverkan på hans val av biltvättborste, kan ses som lite väl märkligt. Nenette fick nog ta sitt biltillbehör och lägga till arkivet för misslyckade kampanjer.

Redi-Spare

Inga fler reservhjul behövs
Se så enkelt kvinnan i Austinen lagar sitt platta däck. Och kan hon, så kan väl även du? (Foto: Annons)

Trodde du reservdäck på tub var något nytt? Icke sa Nicke. Redan på 1960-talet kunde du köpa ett biltillbehör som var en punkteringshjälp på flaska, som löste alla dina kritiska situationer.

Borta var nu behovet av att byta ett punkterat däck. Redi-Spare kunde till och med hanteras av damer iklädda höga klackar och ärtiga handskar.

Produkten var nog före sin tid men var ännu inte mogen sin uppgift. I dag – 60 år senare – är en flaska punkterings-spray dock standard i många bilar.

Moseley Float-On-Air

ANNONS
Sitt som på luft. JA det är ju till och med luft.
Sätt dig på Moseleys luftsits och sväva som på moln. Ända tills du får punktering. Men då kanske du kan ta däckslagningskitet ovan och få fart på dynan igen. (Foto: Annons)

Att sitta bekvämt bakom ratten har alltid varit ett försäljningsargument. Den engelska firman Moseley tog det till fulländning med sin uppblåsbara sittdyna som utlovade en helt ny upplevelse i framsätet.

Här kunde nu bilföraren erbjudas ett biltillbehör med en mjuk och underbar förarmiljö som under den långa bilresans hela sträcka, skulle motverka både träsmak och trötthet.

Ända tills den dagen då skruvmejseln i sidfickan punkterade hela upplevelsen.

Läs om fler smarta prylar från förr här.

Läs också om elbilen på två hjul. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS