Allt fler barn söker sig till akutmottagningar på grund av självmordstankar, ökningen började redan innan pandemin.

ANNONS

Antalet barn som söker sig till akutmottagningar på grund av självmordstankar har stadigt ökat, det visar en ny studie som använt data från sjukhus i Illinois, USA, det rapporterar CNN.

”Oöverträffad psykisk hälsokris”

Pandemin påverkade barn och tonåringar och i USA gav den en rekordstor efterfrågan på psykologtjänster för barn.

I juni kallade USA:s president Joe Bidens administration den senaste tidens ökning av depression, ångest och självmordstankar hos barn för en ”oöverträffad psykisk hälsokris”.

Har ökat med 59 procent

I den nya studien tittade forskarna på antalet barn mellan 5 och 19 år som sökte hjälp för självmord på akutmottagningar mellan januari 2016 och juni 2021.

Under perioden besökte 81 051 ungdomar akutmottagningar på grund av självmordstankar, cirka en fjärdedel av besöken resulterade i sjukhusvistelser.

Från 2016–2017 till 2019–2021 ökade antalet besök på akuten på grund av självmordstankar med 59 procent. Mellan 2019 och 2020 ökade sjukhusinläggningar på grund av självmordstankar med 57 procent.

ANNONS
ANNONS

Ett problem redan innan pandemin

Studiens medförfattare, Audrey Brewer, är behandlande läkare i avancerad allmän pediatrik och primärvård vid Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital i Chicago.

Hon menar att ökningen verkligen belyser hur psykisk hälsa var ett problem redan innan pandemin, då den här enorma ökningen av besök på akutavdelningen för barn i alla åldrar kunde ses under 2019.

Femåringar med självmordstankar

”Vi såg fler barn än vad vi vanligtvis gör som vi … inte nödvändigtvis skulle ha trott skulle ha problem med självmordstankar. Vi såg femåringar”, säger hon till CNN.

”Att se dem komma till akutmottagningar för mental hälsa eller för besök relaterade till självmordstankar är mycket oroande”, fortsätter hon.

Eftersom inte alla barn som kämpar med självmordstankar kommer till akuten tror Audrey Brewer att de verkliga siffrorna är mycket högre än vad studien kom fram till och enligt experter är inte problemet unikt för någon av Amerikas stater.

I Sverige

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland personer mellan 15-24 år.

Självmord och självmordsförsök bland barn under 10 år är ovanligt, och diagnosticeringen är oftast osäker.

ANNONS
ANNONS

I Sverige tar ungefär 50–60 barn och ungdomar i åldrarna 10–19 sina liv varje år, nästan 200 slutenvårdas på sjukhus för självskador och självmordsförsök.

Under de senaste 20 åren har självmordstalet i Sverige minskat med ungefär 0,4 procent per år. Självmordstalen i åldersgruppen 15-24 år har dock i genomsnitt ökat med cirka 1 procent per år.
Källa: Karolinska Institutet

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Då ökade barns skärmanvändning markant [Dagens PS]