Dagens PS

Överraskande fördelar med att svära

fördelarna med att svära
Forskning visar att svordomar har flera hälsosamma fördelar. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021

Samhället har länge sett på svordomar som tecken på oförskämdhet, låg utbildning och bristande intelligens. Studier visar dock att det finns flera hälsosamma fördelar med att svära. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Fördelarna med att svära är många”, säger Timothy Jay, psykologiprofessor på Massachusetts College of Liberal Arts. Jay har studerat svordomar i över 40 år och upptäckt att svordomar tyder på verbal överlägsenhet och känslosam medvetenhet. 

“De positiva biverkningarna med svordomar har upptäckts under de senaste två decennierna, som ett resultat av mycket forskning om hjärnan och känslor, och tack vare en utvecklad teknik som bättre kan studera hjärnans anatomi”, säger han. 

Tecken på intelligens 

Svordomar kan vara ett tecken på intelligens, till skillnad från vad många tror. En studie från 2015 visade att välutbildade människor har lättare att komma på svordomar än lågutbildade. Jay menar att svordomar alltså är ett tecken på språkkunskap och social förmåga, snarare än bristande intelligens. 

Kan leda till ökad ärlighet 

En annan fördel med att svära är att det kan leda till ökad ärlighet. Flera studier från 2017 visade att människor som svär ofta ljuger mindre. “När du ärligt uttrycker dina känslor med kraftfulla ord kommer du att framställas som mer ärlig”, säger Jay.

Ökar smärttoleransen   

Forskning har också visat att svordomar kan öka människors smärttolerans. Att svära sig igenom smärta kan både minska smärtan och öka uthålligheten. Enligt psykologen Richard Stephens ökar svordomarna mängden adrenalin i kroppen vilket gör smärtan mindre genomtränglig. 

ANNONS

Hänger ihop med kreativitet 

Slutligen kan man även bli mer kreativ av att svära. Konsten att svära ligger nämligen i hjärnans högra halva, precis som kreativiteten. “Patienter som fått en stroke på höger sida av hjärnan tenderar att tappa förmågan att förstå skämt och använda sig av svärord, även om de brukade svära mycket innan”, säger Emma Byrne, som skrivit boken Swearing Is Good For You.   

Läs hela artikeln på CNN. 

Läs mer: Luktsinnet kan göra dig mer kreativ på jobbet 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS