Dagens PS

Ny resistent infektion sprider sig över världen

Bioinvent
Totalt gäller emissionen över 352 miljoner aktier. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 24 juli 2019Publicerad: 24 juli 2019

En ny mikrob sprider sig över världen. Den dödliga jästsvampen beskrivs som ett “akut hot”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är delstaterna New York, New Jersey och Illinois i USA som lagt till mikroben Candida auris på listan över hot, rapporterar Dagens Nyheter. Svampen har även dykt upp i Storbritannien, Spanien, Indien och Pakistan.

Candida auris, biter extra bra på människor med nedsatt immunförsvar, och spridningen av jästsvampen belyser ett växande problem: läkemedelsresistenta sjukdomar och infektioner, skriver DN.

En överanvändning av antibiotika har renderat många bakteriella infektioner mycket svaga eller helt utrotade – sjukdomar som tidigare i historien varit dödliga. På senare tid har en uppsjö av resistenta svampar uppstått; en skrämmande utveckling.

En man i Venezuela avled efter att han infekterats med Candida auris, men svampen levde kvar i möblern, väggarna och taket i hans sjukhussal. Svampen är delvis resistent mot svampdödande läkemedel, och det var därför mycket svårt att städa rummet, enligt artikeln.

“Den är i stort sett oslagbar och svår att identifiera”, säger Lynn Sosa, delstatsepidemiolog i Connecticut.

Globalt uppskattar man att 700.000 människor dör årligen av resistenta infektioner, enligt statistik från University of Washington, skriver DN.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS