April blir den tuffaste perioden för coronaviruset. I slutet av maj kommer två tredjedelar av den svenska befolkningen att vara smittade av coronaviruset. Det spår matematikprofessorn Tom Britton.

ANNONS

Nu i april kommer antalet smittade att uppgå till halva Sveriges befolkning och prognosen för maj är fortsatt smitta. Det tror matematikprofessorn Tom Britton på Stockholms universitet.

”Det här är en så pass smittsam sjukdom att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april månads utgång. Därefter kommer smittspridningen inte att upphöra, men den kommer att gå något långsammare så att cirka två tredjedelar kommer att vara smittade i slutet av maj månad”, säger Tom Britton till SVT.

Han råder äldre att om de ska ”välja” någon månad att sätta sig i karantän, så är det nu i april. Även om beräkningarna är osäkra, så får Tom Britton visst medhåll av en expert på punkten om att april blir månaden att härda ut.

”Det som behövs är populationsundersökningar där man har tittat på hur många som haft infektionen. Tester för det börjar just bli tillgängliga så det har inte gått att göra förrän nu och dessutom tar det ett tag från det att man blir smittad till dess att man kan göra de här testerna”, säger Jan Albert, professor i smittskydd.

”Tills den här typen av data finns blir det prognoser som har en hel del osäkerhet, men den här prognosen är inte alls orimlig”, fortsätter Jan Albert.

ANNONS
ANNONS