Ny forskning visar att den kvinnliga kroppen har oväntade styrkor: Den är byggd för överlevnad, säger författaren.
Därför överlever kvinnor män – även under krig och katastrofer


Mest läst i kategorin
Kvinnor lever längre än män – det vet vi. Men nu visar ny forskning att kvinnors kroppar inte bara är långlivade, utan också mer motståndskraftiga i livshotande kriser. Oavsett om det handlar om svält, krig eller epidemier – så överlever kvinnor oftare än män.
“Den kvinnliga kroppen är byggd för motståndskraft och lång livslängd”, skriver vetenskapsjournalisten Starre Vartan i CNN, där hon presenterar sin nya bok The Stronger Sex.
Missa inte: Det här är kvinnors största misstag på börsen. Dagens PS
Flickor överlever som spädbarn
Forskaren Virginia Zarulli vid universitetet i Padua analyserade dödsstatistik från sju olika historiska populationer – bland annat från svältkatastrofer i Irland, Ukraina och Sverige, mässlingsepidemier på Island och slavtiden i Trinidad.
Resultatet var tydligt: kvinnor överlevde män i nästan alla åldrar och alla miljöer.
Till och med nyfödda flickor hade högre överlevnadschans än pojkar under extrema förhållanden, enligt Zarullis studie från 2018. Det antyder att fördelen inte bara beror på livsstil – utan finns i biologin från början.
Immunförsvaret: Kvinnors hemliga vapen
En förklaring ligger i kromosomerna. Kvinnor har två X-kromosomer, vilket ger tillgång till betydligt fler immunrelaterade gener än män, som har en X- och en Y-kromosom.
“Kvinnor har immunologiskt utvecklats för att mutera bättre än män”, skriver neurogenetikern Sharon Moalem i sin bok The Better Half.
Kvinnor producerar också mer östrogen, ett hormon som stärker immunförsvaret. Det leder till att kvinnor i genomsnitt svarar bättre på vacciner, har lägre risk för vissa infektioner och större förmåga att bekämpa virus.
Däremot har de också högre risk för autoimmuna sjukdomar – en slags baksida av det starka immunsystemet.
Testosteron försvagar – och snabbar på
Mäns högre nivåer av testosteron tycks tvärtom hämma immunförsvaret, skriver Vartan. I försök har forskare visat att kastrerade hanar får starkare immunförsvar och att hon-djur som injiceras med testosteron blir mer mottagliga för sjukdomar.
“Testosteron verkar bidra till ett mönster där hanar ‘lever hårt och dör unga’”, säger evolutionsbiologen Marlene Zuk vid University of Minnesota.

Tarmar, näring och livslängd
Det handlar dock inte bara om hormoner.
Kvinnor verkar också ha bättre förmåga att ta upp näring, enligt en studie från North Carolina State University.
Forskarna upptäckte att kvinnor i genomsnitt har längre tunntarmar än män, vilket ger kroppen bättre förutsättningar att ta upp livsnödvändiga näringsämnen – särskilt vid graviditet och amning.
“De flesta näringsämnen du behöver för att återställa kroppen – som protein och fett – tas upp i tunntarmen”, säger antropologen Amanda Hale, en av forskarna bakom studien.
Slutsats: Vi måste förstå kvinnokroppen bättre
Historiskt har medicinsk forskning ofta utgått från mannen som norm. Men den nya forskningen visar att kvinnokroppen fungerar annorlunda – och ofta starkare.
“Det här är avgörande kunskap som kan förbättra framtidens vård och behandlingar”, skriver Vartan.
Läs också: Forskare: Alkohol kan påverka mäns och kvinnors beslut olika. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.