Glöm superyachts – här är ultrarikas nya ögonsten

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 08 dec. 2016
På bild: Serieentreprenören Elon Musk och Amazon-grundaren Jeff Bezos. (Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.

Silicon Valleys miljardärer slåss om vem som ska rymdens kung. På bild: Elon Musk och Jeff Bezos. (Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage. Silicon Valleys miljardärer slåss om vem som ska rymdens kung. På bild: Elon Musk och Jeff Bezos. (Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.

ANNONS
ANNONS

”En liten skara miljardärer har investera hundratals miljoner dollar de senaste åren.”

I en artikel i The Guardian skriver man om vad man kallar ”den ultimata statussymbolen” bland världens ultrarika just nu. Dagens PS har många gånger skrivit om elitens dyra leksaker: vrålsnabba superbilar för oljeshejker, rikas nya lyxflygbolag eller fastighetsmagnaten som köpte ny megayacht eftersom den första var för trång.

Men inget av ovanstående kan alltså mäta sig med det som får det att vattnas i munnen hos miljardärerna – rymden.

Ett exempel är Pay Pal-grundaren, Tesla-bossen och Solar Citys skapare Elon Musk som The Guardian konstaterar blivit något av en ”gudalik gestalt” i tech- och ingenjörs-branschen. Enligt källor nära Musk är det egentligen rymdfärdsbolaget Space X han verkligen brinner för.

”Hans passion är att befolka Mars”, säger en källa med insyn.

En annan av Silicon Valleys giganter, som också verkar ha en fäbless för interplanetariska äventyr, är Amazon-grundaren Jeff Bezos. Miljardären, som höll sitt rymdprojekt Blue Origin hemligt i över fem år, påstod så sent som i somras att företaget redan nästa år kommer att genomföra flygtester med passagerare.

Men att världens tech-giganter vill ta över universum på samma sätt som de blivit kungar över vårt internet har skapat stor rivalitet, påpekar den brittiska tidningen. Musk och Bezos har slagits om plats hos NASA och när Blue Origin genomförde en testuppskjutning 2013 resulterade det i en slags tuppfäktning på sociala medier.

”I takt med att dessa företag blivit framgångsrika har ambitionerna ökat. Musk och Bezos brukade var kamratliga, nu har de blivit fientliga.”

MISSA INTE: Forskare: Mystisk rymdsignal kan vara liv smartare än oss  >

LÄS ÄVEN: Hawkings dom: Så många år har vi kvar att leva  >

URSPRUNGSKÄLLA: Rocket men: why tech’s biggest billionaires want their place in space  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS