Gamla filmer kommer tillbaka på bio. Filmindustrin drabbas hårt av pandemiåren, med färre nya produktioner och minskad biljettförsäljning. Då krävs nygamla succéer.

ANNONS

Disney släpper gamla filmer till biograferna. Det blir nypremiär i biosalongen för Star Wars-föregångaren Rogue One, och det kommer också att gå att se Avatar på den stora duken.

Också Sony gör något liknande. För deras del är det en ny version av Spider-Man: No Way Home som kommer på bio.

Färre filmer produceras

Branschen har haft tuffa år under pandemin. Jämfört med 2019 är det 30 procent färre nya filmer som har premiär, och biljettförsäljningen på biograferna är 30 procent lägre, rapporterar CNBC.

Det är inte många premiärer som väntar under de kommande veckorna. Universal släpper Halloween Ends den 14 oktober, och 21 oktober har Black Adam från Warner Bros premiär.

Spin off på Disney+

Det finns förstås förklaringar till varför gamla filmer får åter-premiär på bio. Rogue One kommer på bio en månad innan Star Wars-spin off:en Andor släpps på Disney+. Den uppfixade Spider-Man: No Way Home har tillägget The More Fun Stuff, och släpps samtidigt som Spider-Man firar 60 år som seriefigur och 20 år på film.

Original-Avatar har sin andra premiär på bio 23 september, 13 år efter den första och tre månader innan uppföljaren Avatar: The Way of Water släpps.

Påminna publiken

”För studior har ett återsläpp av en särskild titel rollen som en tvåtimmars infomercial för att påminna publiken om nästa del av serien”, säger Paul Dergarabedian, senior medieanalytiker på Comscore enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Och för biografer ger de här specialsläppen efterlängtat utbud när det är tomt i premiärkalendern.”

Läs även: Game of Thrones-spin off hyllas med eget vin [Dagens PS]

Läs även: Nya Barbie-filmen väcker känslor på Twitter [Dagens PS]