Hårda paket slår sällan fel och en stor favorit bland julklapparna är brädspelen. Brädspel är mer populära än någonsin förut och det finns hundratals nya att välja bland varje år. Här kommer en lista över fem fantastiska brädspel att lägga under granen i jul.

ANNONS

Ticket to Ride

Kanske den största klassikern bland brädspelen sen Monopol. I det här strategispelet tävlar du med dina medspelare om att köpa in dig på sträckor mellan olika städer i exempelvis Europa eller Nordamerika. Genom att bygga specifika sträckor eller den längsta sammanhållna sträckan samlar du poäng och om du är slug kan du blockera andras byggen.

Spelet är lätt att lära sig och lämpar sig för yngre spelare utan att bli tråkigt för vuxna. Man kommer snabbt in i det och det blir lätt en rolig tävling där man kan hjälpas åt att blockera spelaren som ser ut att vinna. Man kan hitta spelet på så gott som alla ställen som säljer någon form av spel.

Throw Throw Avocado

Ett fartfyllt spel med ett heltokigt moment, nämligen att kasta en avokado på sina medspelare! Throw Throw Avocado är ett dodgeball-kortspel där man samlar poäng genom att dra poängkort ur en kortlek samtidigt som man ska undvika att få avokados kastade på sig.

Man får bara kasta avokados om man drar ett visst sorts kort och det gäller att samla poängkort, samtidigt som man håller koll på när de andra plötsligt börjar sträcka sig efter avokadon. Självklart använder man inte riktiga avokados, två avokados i skumplast följer med i spelet.

Vill man ha ytterligare en nivå av galenskap och kaos så kan man lägga till Throw Throw Burrito för extra regler och mer grejer att kasta på varandra. Spelet är lite ovanligare och går bäst att hitta i välsorterade spelhobbybutiker eller på nätet.

ANNONS
ANNONS

Unlock!

I de olika utgåvorna av Unlock! får man uppleva ett escape room i sitt eget hem. Varje spel innehåller tre unika pusseläventyr där du och medspelarna löser gåtor och utmaningar på tid för att försöka lösa ett äventyr. Det finns knappt tio olika lådor och varje låda innehåller unika teman som man kan välja mellan efter tycke och smak.

Spelet är utmanande och kräver samarbete och fokus från medspelarna. Att lösa pusslet på utsatt tid är ett verkligt test av era färdigheter. Spelet har vuxit i popularitet och finns ofta på leksaksbutiker och återförsäljare av spelhobbyprodukter.

Pandemic

Efter snart två år av pandemi passar det här spelet perfekt, det går nämligen ut på att spelarna tillsammans ska hindra en pandemi från att bryta ut. Spelet är underbart välbalanserat och bjuder på stora utmaningar gång på gång. Som samarbetsspel bjuder det in till att slå sina kloka huvuden ihop för att lösa problemen som presenteras.

Spelet är lätt att förstå men svårt att bemästra. Det finns flera svårighetsgrader att välja mellan och den erfarne spelaren anpassar lätt nivån. Det gäller att förutspå var nästa epidemi bryter ut och att agera proaktivt samt att våga byta strategi om det oförutsedda sker. Det är ett mycket populärt spel som finns hos de flesta återförsäljarna av brädspel.

Codenames

Sist ut har vi det kluriga och luriga spelet Codenames. Spelarna delar in sig i två lag av spioner som med hjälp av språket ska lista ut vilka ord på spelplanen som är deras. Spelplanen består av 25 ord som tillhör de olika lagen men det är bara respektive lags mästerspion som vet vilka ord som hör till vilket lag.

ANNONS
ANNONS

Mästerspionen får säga ett ord som relaterar till något av orden på spelplanen och hens medspelare ska gissa vilket ord som åsyftas. Det lag som först hittat alla sina ord vinner spelet. Även detta är ett mycket populärt spel som går att hitta hos nästan alla återförsäljare av brädspel.

Handla här: Alfaspel, återförsäljare av brädspel [Alfaspel.se]

Läs även: Årets julskinka 2021 – bäst i alla test [Dagens PS]