Världens minsta bebodda ö - inga grannar här

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 29 maj 2023
Minimalistiskt boende
Mitt i 1000-islandsregionen ligger Just Room Enough island, den ö som räknas som världens minsta bebyggda. (Foto: whenonearth.net)

Är du trött på att klippa gräs och vill ha en så enkel boendesituation i eget hus som möjligt? Köp dig en båt och ön Just Room Enough, så har du världens mest minimalistiska boende. 

ANNONS
ANNONS

På gränsen mellan Canada och USA, mitt i 1000 Island regionen, ligger världens minsta bebodda ö.

Det är lite spektakulärt på många sätt då regionen annars är mycket förmögen med det ena sommarslottet som överträffar det andra.

Minimalistiskt boende På ön finns vad du behöver – men faktiskt inte ett dugg mer. (Foto: WikiCommons)

Men ön Just Room Enough, eller Hub island som den egentligen heter,  tävlar inte om någon flärd eller lyx – ön om priset i andra ändan av ligan – att vara världens minsta bebodda ö.

Bebodd i 70 år

Fram tills 1950-talet var ön obebodd. Men då köptes den av familjen Sizeland, som sökte sig ett ställe att dra sig undan till – bort från allt vad civilisation och krav heter.

Minimalistiskt boende Vid normalvatten ligger huset strax ovanför vatten-nivån. Men om vattnet stiger så går det att bada direkt från köksfönstret. (Foto: WikiCommons)

Den 310 kvm stora ön blev perfekt. Här byggde de sin en stuga, en liten hamn, plats för en liten uteplats med en liten strand och plats att lägga till på. Det var allt som fick plats.

En extra rolig knorr i berättelsen om Just Room Enough är att den ön som ligger närmast  är Heart Island med det magnifika Bolt Castle and Yacht House, byggt för George C Bolt, VD för hotellet Waldorf Astoria i New York.

Minimalistiskt boende I förgrunden Just Room Enough Island och I bakgrunden det fantastiska båthuset som hör till Bolt Castle. Men det berättar jag om en annan gång. (Foto: WikiCommons)

Anläggningen på Heart Island är på alla sätt magnifik. Men det är en helt annan historia.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.