Dagens PS

Fantastiska Villa Merlo blir nytt drömhem

Villa Merlo blev ingen vanlig sommarstuga. Med en boyta fördelad på hela 43 rum, så skapades möjligheter för både affärer och privat umgänge. (Foto: Residence/Christie’s)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 16 dec. 2022Publicerad: 13 dec. 2022

Efter att skogskoncernen SCA lagt ut pampiga Villa Merlo på marknaden, har frågan ställts – vem köper ett slott idag? Nu är den unika fastigheten såld och kommer återgå till privatbostad. Vi har tittat närmare på huset och dess byggherre – den stenrike Fredrik Bünsow.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett skogsparti utanför Timrå ligger Villa Merlo, ett av det sena 1800-talets vackraste privatbostäder.

Det byggdes åt den tyskfödde träpatronen Fredrik Bünsow, som invandrat till Sverige från Kiel och som sedan gjorde sig otroligt förmögen på skogsindustrin och slutade sina dagar 1897 som landets näst rikaste, endast slagen av Alfred Nobel.

Från ångsåg till träimperium och slott

Fredrik Bünsow bygde träimperium på mitten av 1800-talet. (Foto: Residence/Christie’s)

Fredrik Bünsow såg tidigt möjligheterna med Sveriges stora skogsbestånd och det internationella behovet av trä-råvara till den snabbt framväxande industriella revolutionen.

1846 reste han därför till sin morbror i Sundsvall, Hans Friedrich Postel, som drev en mindre sågverksindustri i staden.

Efter ett år avled Postel och Bünsow övertog rörelsen. 1851 lät han bygga en av de första ångsågarna i distriktet och med den som bas kunde hans träimperium börja byggas.

ANNONS

Senaste nytt

Lade grunden till nuvarande SCA

ANNONS

Bünsow förstod också att råvaran var minst lika viktig som produktionen. Han började därför tidigt att köpa upp stora arealer skog i Norrland för att trygga tillgången på material och hans företag Skönvik AB stora tillväxtresa kunde börja.

Ett företag som så småningom kom att bli en del av det nuvarande SCA.

Med en allt bättre ekonomi började han se sig om efter en plats att bygga sig ett egen magnifik fastighet. Uppdraget gick till den unge arkitekten Isak Gustaf Clason, som ritade en villa i medeltida slotts-stil.

Huset stod klart 1885 och användes sedan som sommarvilla för familjen Bünsow fram till 1924 då bolaget Skönvik AB köpte fastigheten som representationsbostad.

Villa Merlos arkitekt Isak Gustaf Clason ritade en villa i medeltida slotts-stil. (Foto: Residence/Christie’s)

Ingen vanlig sommarstuga

Villa Merlo blev ingen vanlig sommarstuga. Med en boyta på 1 115 kvadratmeter med hela 43 rum, så skapades möjligheter för både affärer och privat umgänge.

Pampig entré med vackra detaljer och takmålningar möter besökarna på Villa Merlo. (Foto: Residence/Christie’s)

ANNONS

Med ett antal salonger, kontorsrum, blomsterrum och en stor mängd sovrum kryddade med parkettgolv, öppna spisar, takmålningar och väggpaneler, bjöd Villa Merlo en behaglig tillvaro för familj och gäster.

I ett slott på över tusen kvadrat finns stora möjligheter till att samla affärsrelaterat umgänge. (Foto: Residence/Christie’s)

Exteriören med fasaden uppförd av gult fasadtegel importerat från Flensburg, är utförd i dåtidens arkitektoniska romantiska stil.

Kring huset finns en stor engelsk park med gångar, springbrunnar och dammar. I en av de stora dammarna fanns dessutom tidigare en konstgjord ö, utsmyckad med tropiska snäckor.

Palats på strandvägen

Med ett allt större privat- och yrkesrelaterat nätverk, krävdes dock en allt större närvaro i Stockholm och 1888 stod Bünsows egna “palats” klart på Strandvägen i huvudstaden.

Bünsows egna “palats” på Strandvägen i Stockholm. (Foto: Residence/Christie’s)

Men en borgliknande fasad mot gatan, täckande ett helt kvarter, blev det återigen Isak Gustaf Clason som tog hem upphandlingen och ritandet av den nya fastigheten.

ANNONS

Fastigheten var ytterst modern med nymodigheter som rinnande kallt och varmt vatten, hiss och elektricitet.

Villa Merlo införlivades dock så småningom i skogskoncernen SCA och omvandlades 1951 till företagets centralarkiv med över 6 000 hyllmeter arkivalier. Men under föregående år avvecklades arkivet och flyttades till Stockholm och villan blev till salu.

Slott som privatbostad

Nu har Villa Merlo sålts till familjen Jonas och Jenny Olert, som kommer använda slottet som privatbostad men också försöka hålla parken och trädgården öppen för besökare även i framtiden.

“Det kommer bli en balansgång mellan att göra slottet hemtrevligt och fungerande att bo i, samtidigt som man vill bevara allt det gamla”, berättar Jonas Olert för Radio P4 Västernorrland.

Jonas Olert driver sedan 2006 MC-återförsäljaren Northbike Sweden, som är en av Nordens största fritidsfordonshandlare med focus på MC, 4-hjulingar, snö- och vattenskotrar Företaget omsatte år 2021 185 Mkr och har sin hemmahamn i Sundsvall.

Läs mer: Mozarts noter väntas gå för 1,4 miljoner på Christie´s

Läs mer om objektet hos mäklaren

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS