Dagens PS

Mytomspunnen diamant – kungahusets förbannelse

diamant
Diamanten ​Koh-i-Noor pryder kronan som funnits i det brittiska kungahuset i generationer (Foto: Alastair Grant/AP).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 17 mars 2023Publicerad: 17 mars 2023

Koh-i-Noor är världens mest kända och kontroversiella diamant. Och bakom dess glittrande yta döljer sig, enligt sägnen, en mörk förbannelse. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den mytomspunna diamanten Koh-i-Noor kommer att ingå i en ny utställning om det brittiska kungahusets kronjuveler på London Towern.

Där kommer den att få representera landets koloniala historia och visas upp som en “symbol för erövring”.

För – bakom den 105,6 karat stora, glittrande fasaden, döljer sig en mörk historia.

Och kanske en förbannelse.

Över 5000 år gammal

Koh-i-Noor, som betyder “Ljusets berg”, tros ha grävts fram nära Krishna-floden i södra Indien, för ungefär 5000 år sedan.

Diamanten har sedan dess haft många ägare, bland annat Babus, grundaren av Mongoliet.

diamant

Diamanten på bilden sägs vara en replika av den riktiga Koh-i-Noor-diamanten (Foto: Wikimedia Commons).

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Del av en extravagant kungatron

Därefter smyckade den en extravagant “påfågeltron” ​​som beställdes 1628 av Shah Jahan, härskaren av Mughal. Tronen tog sju år att tillverka och kostade fyra gånger så mycket som konstruktionen av mausoleumet Taj Mahal. Den pryddes av rubiner, diamanter och pärlor – och i toppen fanns Koh-i-Noor.

När den persiske härskaren, Nader Shah, invaderade Delhi 1739, hamnade tronen – och diamanten – i nuvarande Afghanistan. Senare hamnade den också i Pakistan.

Stals från 10-årig pojke

1849 blev en 10-årig pojke, vid namn Duleep Singh, del av Koh-i-Noors öde.

Under en turbulent period i Indiens historia var Duleep Singh och hans mamma, Rani Jindan, redo att ta över tronen i landet.

Storbritannien kolonialiserade delar av världen och britterna hade riktat in sig på Koh-i-Noor – som hade blivit en glittrande maktsymbol.

Jindan fängslades, och hennes son tvingades att ändra Lahore-fördraget, ett fredsskapande fördrag som först undertecknades i slutet av det första anglo-sikh-kriget 1846. I och med detta blev pojken också tvungen att lämna ifrån sig Koh-i-Noor-diamanten till britterna.

ANNONS

Sägs bära på förbannelse

På grund av diamanetens mörka historia, påstås den bära på en förbannelse.

Drottning Victoria, som var en av de första brittiska regenter att bära diamanten, blev attackerad och huggen av en främmande man. Ungefär vid samma period föll landets premiärminister av sin häst och dog.

Senast diamanten visades upp offentligt var 1937 vid kröningen av Kung Georg VI, då den prydde Queen Mary-kronan som bars av drottningmodern Elizabeth. Hon var Indiens sista kejsarinna.

diamant

Storbritanniens blivande drottning, Camilla, kommer inte att bära Koh-i-Noor-diamanten vid kröningen i maj (Foto: Leon Neal/AP).

Dissas av Camilla

Sedan drottning Elizabeth II:s död i höstas, har Indien gjort anspråk på Koh-i-Noor och vill ha den tillbaka. Men vad som kommer att hända med en av världens största diamanter är ännu oklart.

Nyligen blev det känt att Camilla, landets blivande drottning, inte kommer att bära den vid kröningen av Kung Charles II i maj.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS