Dagens PS

Det här ska du dricka till hummer

hummer dricka
Till en lyxig hummer passar det alltid att dricka champagne. Foto: TT
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 01 okt. 2021Publicerad: 01 okt. 2021

Har du tröttnat på att dricka champagne till hummer? Det finns många alternativ och här kommer några tips för den bästa smakupplevelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Havets svarta guld, eller kort och gott, hummern har faktiskt inte alltid varit en delikatess eller lyxvara. På 1600-talet fick hummern rykte om sig att vara fattigmansföda. Detta efter att europeiska nybyggare i USA inte tyckte om hummerns smak (det gjorde inte heller indianerna visade det sig). Istället användes hummern som göda på åkrarna.

Höga priser

Spola fram till mitten av 1900-talet och hummerbeståndet har minskat betydligt, och med begränsad tillgång så stiger priserna. Åtgärder har gjort att det idag finns gott om hummer, men det hindrar inte att kilopriset kan sticka iväg.

Men vilken dryck ska drickas till den lyxiga hummern? Åsikterna går i sär, men ett tips är att låta sättet du äter hummern på styra valet av dryck. Vissa viner passar till en hummer “au naturel” medan en krämig hummersoppa kräver ett lite kraftigare vin. Champagne och mousserande viner passar till nästan alla hummerrätter.

champagne

Champagne passar till nästan alla hummerätter. Foto: TT

Att dricka till kall hummer:

Till kall hummer “au naturel” med exempelvis majonnäs som tillbehör ska du välja vitt vin med liten sötma och med syra. Testa en premier- eller grand cru chablis, eller sauvignon blanc från Sancerre eller Pouilly Fumé. Mousserande går också bra. En ljus lager eller en veteöl som inte är för besk i smaken kan också passa.

Dryck till gratinerad hummer:

En gratinerad hummerrätt kräver ett lite kraftigare vin. Välj gärna inom smaktypen “fylligt och smakrikt”. Här kan du till exempel välja viner från Bourgogne i Frankrike, eller prova en chardonnay med mycket fatkaraktär från USA. Väljer du ett mousserande vin, ska du satsa på en liten mer mogen sort. Vill du dricka öl så kan du prova en kraftigare blond ale.

ale

Det går att drick öl till hummer, men välj en blond ale. Foto: Wiki Commons

Till hummersoppa:

Här beror det förstås på hur du gör din soppa. Men en mustig och krämig soppa, speciellt om cognac har använts, kräver ett fylligt och smakrikt vin. Här funkar återigen en amerikansk chardonnay med fatkaraktär. Till en lättare soppa kan du dricka friska och fruktiga viner, men då också med lite syra.

Röda viner rekommenderas inte, men det kanske återigen är en smaksak? Vinsajten Folk och Folk provade faktiskt ett glas rött till hummer men det var tydligen ingen höjdare. Proffsen menar att det röda vinets höga halter av tannin krockar med joden i hummerkött. Med andra ord, hummer och rödvin i kombination kan ge dig en otäck smak av metall i munnen.

Läs mer om Folk o Folks vinprovning här

Några glas vin kan vara nyttigt

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS