Vissa typer av plagg uppfinns, används en tid av allmänheten och försvinner. Andra stannar kvar i modet och blir tidlösa klassiker. Ett av de plaggen är oxfordskjortan. 

ANNONS

Oxfordskjortan började sin resa i Skottland via Indien och därefter den amerikanska östkusten och hamnade slutligen i var mans garderob. Liksom många textiler skapades Oxford i Skottland. Oxford är en vävteknik och ger ett tätt svalt tyg, ofta i bomull.

Skjortan blev populär hos polo-spelande britter stationerade i Indien, då den både var sval, funktionell och tillräckligt uppklädd utan att vara för formell.

Inspirerad av hästpolo

Den första tillverkaren som producerade oxfordskjortor med button-down-krage var det amerikanska herrkonfektionsmärket Brooks Brothers.

År 1896 besökte John E. Brooks, (sonson till grundaren, Henry Sands Brooks), England där han noterade att alla polo-spelare fäste fast kragsnibbarna så att de inte skulle fladdra i vinden och vara i vägen.

Skjortan fick namnet ”the Oxford Cloth Button Down Shirt” eller kort och gott OCBD. Till en början användes den uteslutande som sport-skjorta, men blev senare mer av att vardagsplagg. En button-down-skjorta anses vara mer vardaglig än en skjorta med klassisk styv krage.

Oxfordskjortan
JFK använde mer än gärna oxfordskjortor. Foto: Unsplash

Preppy och Ivy Leage

Den avslappnade vardagliga skjortan gick hem hos studenterna vid Ivy Leage-universiteten i östra USA. Få plagg förknippas med ”preppy” så mycket som Brooks Brothers OCBD. Just ordet Preppy kommer från ordet Preparatory som åsyftar Preparatory School, där ungdomar från välbemedlade kretsar går innan de fortsätter sina studier på universitet.

Skjortan var tillräckligt formell för att signalera välstånd, men också måttligt avslappnat för att användas till vardagens aktiviteter. Det var inte bara den ofodrade mjuka kragen som gjorde skjortan så populär.

ANNONS
ANNONS

Den var också lite lösare och mindre skräddad än vanliga skjortor. Det täta lite grövre tyget gjorde även att skjortan var näst in till skrynkelfri. OBCDn nådde sin preppy-peak, med JFK i spetsen, under 1950-talet, och på föreläsningar runt om i USA kunde man se den i en myriad av färger. Främst i vitt eller pastellfärger i blått, rosa eller gult.

Nostalgi och vurm för originalet

Men i slutet av 80-talet hände något. Brooks Brothers gick helt plötsligt ifrån sin original modell och började göra förändringar.

I samband med köpet av den brittiska kedjan Marks & Spencer, lanserades i stället en rad olika modeller där den mjuka ofodrade kragen ersattes med en styv. Det var inget som kunderna uppskattade.

2016 lanserade Brooks Brothers på nytt den traditionella modellen, som då gick under namnet ”the original Oxford Polo” . Företaget gick dock i konkurs med dunder och brak 2020 så blev den inte långlivad på marknaden.

Brooks Brothers
I september lanserades Brooks Brothers nygamla oxfordskjorta. Foto: Brooks Brothers

Men med nya ägare efter konkursen lanserades i september OBCDn för tredje gången. Och nu är den här för att stanna.

Till skillnad från tidigare kommer skjortan bara i en passform, men krage och manschetter är mjuka precis som på originalet. Michael Bastian, Brooks Brothers nye chefs-designer säger till Robb Report att kunderna tror att OCBDn aldrig förändras, men det är precis vad den hela tiden gör, men väldigt lite åt gången.

Oxfordskjortan är tidlös. Med en historia som sträcker sig så långt bak i tiden, tillför plagget bäraren en klassiskt air och den blir aldrig omodern.

Läs om höstens dofter [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS