Dagens PS

Coronahundar i farozonen när kontoren öppnar upp

coronahundar
Vad ska hända med alla coronahundar när livet återgår till det normala? (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 04 aug. 2021Publicerad: 04 aug. 2021

Under pandemin har rekordmånga svenskar passat på att skaffa hund. Men när livet börjar återgå till det normala och kontoren successivt öppnar upp är det oklart vad som ska hända med alla coronahundar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Överfulla hunddagis och ökning av omplacerade hundar är bara några av konsekvenserna av den husdjursboom som råder i Sverige.

Enligt Jordbruksverket har efterfrågan på hundar ökat med ungefär 15 procent sedan pandemins utbrott i början på 2020. I fjol registrerades så mycket som 57 000 nya hundar i Sverige, och intresset har bara fortsatt att öka sedan årsskiftet.

Pandemin gjorde drömmen möjlig

Coronahundar är alltså namnet på de hundar som införskaffats under pandemin. När allt fler svenskar började jobba hemifrån öppnade det upp för många hundälskare att äntligen göra det de alltid velat.

Elin Persson berättar för GP att hon länge varit sugen på att skaffa hund men att osäkra arbetstider satt stopp för drömmen. När pandemin bröt ut såg hon sin chans.

“Jag hade ju funderat på det länge, men samtidigt kändes det lite nu eller aldrig när pandemin kom. Med en valp blir det ju mycket kurser och sådant i början, och lära dem att bli rumsrena. Sådant där underlättar när man kan jobba hemifrån”, säger hon.

Persson berättar att hon var tidigt ute med att få en plats på hunddagis, och att det hade varit svårt annars när jobbet återgår till det normala.

Väcker en del orosmoln

ANNONS

Enligt Annett Kjellberg från Jordbruksverket är det ökade hundintresset bra, men att den plötsliga boomen också väcker en del orosmoln.

“Jag hoppas verkligen att man som ny djurägare är långsiktig och att man till exempel har tagit höjd för en återgång till kontoren. Som djurägare har vi ett långtgående ansvar för djurens hälsa och välfärd. Det är viktigt att man känner till djurens behov och vårt ansvar som djurägare.”

Kjellberg påminner om att en hund inte ska vara ensam hemma längre än sex timmar, vilket kan bli problematiskt för de hundägare som nu behöver börja jobba på kontor igen.

Omplacering och avlivning 

En mörkare sida av problemet med coronahundarna är ökningen av omplacerade hundar. Enligt Carolina Olsson, ordförande för Hundar utan hem, har antalet hundar som föddes förra året och nu behöver nya ägare ökat väsentligt bara senaste veckorna.

Än så länge har organisationen lyckats omplacera alla inlämnade djur, men oroar sig nu för hur det blir i höst.

“Det kan bli värre i höst, problemet blir ju när det är bråttom att hitta nya ägare till hundarna. Om vi får in 50 hundar som behöver nya hem inom en vecka så blir det problem”, säger Olsson.

Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg berättar att de ännu inte märkt av någon större ökning i önskemålet att avliva hundar, men trycker på att det finns en förhöjd risk nu när hundägare måste återgå till kontoret.

ANNONS

Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten.

Läs mer: Hundägare se upp – lämna inga djur i bilen

Läs mer: Hundtjuvar utnyttjar prisboom i pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS