Blå diamant slår försäljningsrekord i Schweiz

Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023
Diamant
I början av maj klubbades en unik diamant för ett rekordbelopp. (Foto: Sotheby's).

I början av maj var det åter dags för de viktigaste smyckesauktionerna i Schweiz. Lågkonjuktur och krig är inget som påverkar suget efter vackra och unika diamanter. 

ANNONS
ANNONS

Det glimmade och glittrade ordentligt i Genève i förra veckan, då årets stora smyckesauktioner gick av stapeln.

Den som glittrade allra mest var den unika och sällsynta blå diamanten Laguna Blu, som klubbades för den hisnande summan 25 miljoner dollar, alltså omkring 250 miljoner kronor, skriver Robb Report.

Met-galan Bulgari monterade Laguna Blu i ett halsband som bars av Priyanka Chopra Jonas på Met-galan 2023. (Foto: TT).

Något som ytterligare gör den blå diamanten unik är att vi fick se den för första gången offentligt på Met-galan i New York tidigare denna månad.

Då bars stenen i ett halsband av skådespelerskan och Bulgaris ambassadör, Priyanka Chopra Jonas.

Bulgari – stjärnornas juvelerare

Den unika Laguna Blu-diamanten monterades ursprungligen som en ring av Bulgari på beställning av dess dåvarande ägare redan 1970.

Dagens PS har tidigare skrivit om den italienska juveleraren Bulgari som redan då var en favorit hos dåtidens stjärnor och känd för sin vågade användning färgade stenar på djärva och oväntade sätt.

Laguna Blu är sannerligen inget undantag.

Diamant Bulgari monterade diamanten som en ring. Inför Met-galan monterades den i halsband, men gjordes om till ring igen inför auktionen. (Foto: Sotheby’s).

Juveleraren monterade diamanten i en elegant avskalad ring som lät diamanten glänsa i all sin glans, vilket också visar upp Bulgaris förmåga att maximera den naturliga skönheten hos en exceptionell ädelsten.

Men det kanske mest imponerande är att Laguna Blu förblev i samma familj ända sedan dess, vilket betyder att den bara har beskådats av en utvald skara sedan den skapades.

Tekniken har dessutom förbättrats avsevärt sedan Laguna Blue först slipades, så det finns potential att göra stenen än mer exceptionell än vad den redan är för dess nya ägare.

ANNONS
ANNONS

Sällsynt med blå diamanter

Laguna Blu är den mest värdefulla ädelstenen som någonsin sålts av Bulgari.

Den är inte bara på hela 11,16 karat utan har också den högsta och mest sällsynta färggraden för en blå diamant som ges av Gemological Institute of America (GIA).

diamant Blå diamanter är ytterst sällsynta och Laguna Blu är unik i sitt slag. (Foto: Sotheby’s).

De blå ädelstenarna är bland de mest ovanliga naturligt färgade diamanterna på planeten.

Blå diamanter skapas inte bara av naturens krafter utan de bildas djupt, djupt ned i jorden, mycket längre ned än där de flesta andra diamanter bildas. Dessa ädelstenar av alla storlekar är otroligt sällsynta, men de som överstiger 10 karat är än mer sällsynt.

Färre än tio jämförbara blå diamanter har dykt upp på auktionshus över hela världen under de senaste decennierna.

Vill du läsa mer om smycken, klockor, mode och design? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Mystiken kring diamanten på Kung Charles krona

Läs även: Vit diamant skapar fred och miljonvinst

ANNONS
ANNONS