Var tredje kvinna lider av så allvarlig PMS att det påverkar arbetsliv, relationer och långsiktig hälsa, visar ny svensk forskning.
Befogad fråga – trots allt: "Har du PMS eller?"
Mest läst i kategorin
Du vet hur klyschan brukar studsa fram över arbetsplatsen: ”Har du PMS eller?”
Nu presenterar forskare vid Karolinska institutet en av de få studier som gjorts av hur PMS påverkar kvinnors liv – och visar att frågan är befogad.
Premenstruella störningar drabbar väldigt många kvinnor, men är underdiagnostiserade och fortfarande tämligen outforskade tillstånd.
Det beror på att de ofta faller mellan stolarna, förklarar Donghao Lu, forskare vid Karolinska institutet och ansvarig för studien ”Påverkan av premenstruella störningar på kvinnors hälsa och arbetsliv”.
”I gränslandet”
Premenstruella störningar, förkortat PMD (premenstrual disorders) innefattar PMS, premenstruellt syndrom och PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.
”PMD ligger i gränslandet mellan biologi och psykologi, vilket gör att gynekologer skickar patienterna till psykiatrin och psykiatrin skickar dem till gynekologen och ingen har den fulla bilden”, säger Donghao Lu.
Hans forskning bygger på förståelsen av PMD. Bland annat genom att använda det svenska patientregistret. Datan kommer ur patientjournaler från både specialistsjukvården och primärvården.
Senaste nytt
Stor enkätstudie
Donghao kompletterar registerstudien med data från den stora webbaserade enkätstudien LifeGene.
Där har deltagarna under flera år besvarat en mängd frågor om sin hälsa, bland annat om symptom under menscykeln.
Svaren där visar att långt fler kvinnor lider av PMD än de som fått en diagnos.
”Det är svårt att få fram riktigt bra data, men från den bästa vi har kan vi säga att 20–30 procent av kvinnorna i fertil ålder har PMD och cirka 5–8 procent har den allvarliga formen PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom)”, sammanfattar Donghao.
40 procent större risk
”Vi har inte den fulla bilden ännu, men vi har data som styrker att kvinnor med PMD löper 40 procent större risk att bli sjukskrivna, för utbrändhet, smärtbesvär eller annat”.
Besvären kan påverka relationer både på jobbet och hemma och ökar risken för drabbade kvinnor att separera från sin partner.
I dagsläget finns ingen hundraprocentig behandling, konstaterar PMS-förbundet. Mildare PMD kan behandlas med kostanpassningar, motion och exempelvis yoga.
Svårare tillstånd behandlas med antidepressiva så kallade SSRI-preparat, men det fungerar bara i hälften av fallen.
”Därför säger jag att medvetandegörande är det viktigaste. Arbetsgivare behöver tillåta anpassningar av arbetet, exempelvis andra typer av arbetsuppgifter eller hemarbete under de dagar som kvinnorna har symptom”, avslutar Donghao Lu.
Läs även:
Kursslakt efter flopp med PMS-studie. Dagens PS
Studie: Detta kan lindra vanlig plåga. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.