Jon Olsson, mest känd som skidlegend, äger en extremt kraftfull RIB som gör över 100 knop om vädret tillåter. Planen var att fylla kolfiberbåten med vänner för att åka över från Sandhamn till Gotland på lunch. Det gick inte riktigt som planerat.

ANNONS

Båten är tidigare omskriven i Dagens PS för den som är nyfiken på och vill veta mer om prestandan.

Det som skulle bli en fartfylld resa till Gotland blev en ganska långsam resa på ett ganska skumpigt Östersjön följt av ett plötsligt haveri efter tre timmars färd.

Lunchen på Gotland blev mest ostmackor och småkakor på Östersjön i väntan på sjöräddningen.

Snabb lunchtur med kolfiberbåt?

Målet för dagen var en snabb lunchtur i minst 90 knop över till Gotland, en resa som kunde ha tagit mindre än 30 minuter. En bedrift som görs möjligt med kolfiberbåtens 1100 hästkrafter

Men riktigt så snabbt gick det inte – på grund av vädret och slutligen haveriet så tog det närmare åtta timmar att få över superbåten till Gotland.

Viss oro inför avgång

I videon kan man höra att det finns viss oro inför båtens första resa till Gotland och resenärerna diskuterar hur rimligt det är att försöka korsa Östersjön i 90 knop.

För att lugna sin oro såg man till att ha med kamrater som hade bättre koll på båtlivet, något som skulle visa sig vara nyttigt inför den smått kaotiska och oväntat äventyrliga resturen.

Snabb kolfiberbåt med bekvämligheter

Jon Olsson var tidigare proffs i friåkning. Nu ägnar han sig åt andra projekt, bland annat båtbyggande. Tillsammans med företaget Bernico har han tagit fram en helt nydesignad och till viss del eldriven båt i kolfiber.

ANNONS
ANNONS

Han har förklarat i en video att han både har velat göra en väldigt snabb båt, men i kombination med att den ska vara trevlig att vistas ombord på.

Läs även: Jon Olssons kolfibermonster i haveri på öppet hav [Hamnen.se]

Läs mer: Skidproffsets kolfiberbåt gör över 100 knop [Dagens PS]